10 smarta sätt att hantera ångest och rädsla

ångest rädsla

Innehållsförteckning

Hantera ångest och rädsla

Försöker du arbeta igenom ångest? Gör din rädsla ibland att du blir förlamad? Hoppas du hitta några praktiska sätt att arbeta igenom?Om svaret är ja är du inte ensam. Medan siffrorna är lite spridda, nuvarande forskning föreslår att nästan fyrtio miljoner amerikaner kämpar med någon form av ångest varje år.

I mitt arbete som rådgivare kan jag berätta att det viktigaste människor vill ha när de söker vägledning är praktiska verkliga verktyg som hjälper dem att arbeta igenom.

Detta gäller särskilt för människor som lever med gremlins som social ångest, panikattacker och fobier; frågor som om de inte är markerade kan bli förlamande och försvagande.

Bara för granskningens skull, låt oss ta en snabb definition av både ångest och rädsla. Även om båda är relaterade är de inte desamma.

  • Ångest: Ett tillstånd av oro och nöd när det gäller framtiden; präglad av oro och oro. En intensiv känsla av rädsla som saknar en specifik orsak eller hot. Att bo i ett avstängt tillstånd av vakenhet medan du känner dig hjälplös.
  • Rädsla: En väntande känsla av undergång under hotet om något riktigt eller föreställt. Känner mig livrädd och rädd.

Tänk på dessa konstruktioner när du läser det som följer. Även om förslagen som nämns nedan inte bör betraktas som botande, är de utformade för att hjälpa dig att gå på läkningens väg.

negativ självpratskritisk man
Ångest börjar i ditt huvud

1. Stoppa det negativa självprat

Att leva med ångest betyder för många människor att delta i negativt självprat. Exempel är: 'Jag borde inte känna mig orolig' eller 'Om jag var starkare skulle jag inte få panik.'

Här är vad du behöver veta. När du gör sådana uttalanden för dig själv gör du bokstavligen din ångest värre. Detta händer för att du förstärker ett undermedvetet meddelande som säger till din hjärna att du är maktlös.

Men gissa vad? Det är du inte.

Så mycket du kan, ta bort negativa ord från din ordförråd och ersätt dem med bekräftande stödjande uttalanden.

Exempel. Byt uttalanden som ' Om jag var starkare skulle jag inte få panik ” med “ Jag är stark nog att leva med panik i mitt liv ” .

2. Omfamna dina oroar och rädslor

En av de starkaste känslorna är rädsla. Det är en gåva som ges av moder natur; ett internt varningssystem som är utformat för att hålla dig vid liv.

Omfamna denna gåva med alla fibrer i ditt väsen . Skäm dig inte för det eller försök att förneka dess existens. Ångest och rädsla är primala och direkt kopplade till flykt- eller kampsvaret.

Ju mer du försöker driva bort ångest, desto starkare blir den. Men när du erkänner dess närvaro och erkänner att den inte är en fiende, ändrar du hur den manifesterar sig i ditt liv.

Detta är ett kärnkoncept av Acceptation and Engagement Therapy , även känd som ACT.

man sjö hypnoterapi

3. Nix perfektionism och välja excellens

Är du en perfektionist? Måste allt du gör vara 100% rätt - utan undantag? Om svaret är ja, gör du stor skada på din emotionella och andliga psyk.

Och vet du vad mer?

Du ställer in dig själv för misslyckande. Att försöka vara perfekt leder till förhalning, som fungerar som bensin i ångestens bränsletank.

Istället för att vara perfekt, anta tankesättet för excellens. Med andra ord, välj att göra det bästa du kan i allt du gör medan du kommer ihåg det misstag är en del av inlärningsprocessen .

Genom att anpassa ditt tänkande förvandlar du ditt förhållande till ångest till något du kan använda till din fördel.

4. Centrera tankar här och nu

När en panikattack slår till eller om du blir förlamad av rädsla är det viktigt att centrera dig själv här och nu. Om du inte gör det finns det en god chans att du fortsätter nedåt i en negativ spiral och känner att du tappar kontrollen.

För att bli centrerad, ta ett djupt andetag. Räkna till tio och erkänn vad du känner. Förneka inte att rädsla eller ångest finns i ditt sinne. Istället erkänner du bara att de är närvarande.

Fråga dig själv med dina fem sinnen Vad är jag medveten om just nu?

Till exempel, om du är ute, luktar du nyklippt gräs? Hör du vinden passerar genom träd? Känner du texturen på sidan av en tegelbyggnad? Du får idén. Använd dina sinnen för att knyta dig till ögonblicket.

Om du är hemma eller på en privat plats, överväg att göra en kroppssökning. Detta hjälper dig att ställa in din fysiska person och stämma ur ditt sinne. Läs mer genom att besöka detta inlägg på hur man utför en kroppssökning .

5. Upptäck andra som har samma bekymmer

Ett av sätten att rädsla och ångest blir starkare är att driva dig mot isolering. När du inte pratar om dina känslor eller diskuterar hur de påverkar ditt liv växer rädsla paradoxalt.

För att intensifiera dessa känslor är det viktigt att du hittar andra som har liknande bekymmer. När du har gjort det, dela. Att göra det hjälper till att universalisera din upplevelse och trycka tillbaka mot den rösten i huvudet som hela tiden säger att du är galen.

Du är inte.

The Anxiety and Depression Association of America har en online supportgrupp som du kanske vill överväga. Klicka här för att lära dig mer och få tillgång.

Genom att nå ut kan du dela dina erfarenheter och lära dig hur andra klarar det. Dessutom pratar du också om saker som har hjälpt dig. Slutresultatet? Läker.

dagbokstankar

6. Föra en journal över dina tankar

Sinnet är en kraftfull sak. Ibland skickar det meddelanden som du inte alltid hör, men ändå påverkar dina känslor. Dessa tankar kan hända på medveten och undermedveten nivå.

För att bättre förstå förhållandet mellan ditt tänkande och dina känslor, håll en tankebok. Detta behöver inte vara komplicerat. Du kan ladda ner en gratis från en cool webbplats som heter Terapeuthjälp .

Eftersom tankar också kan komma till oss när vi sover kan det också hjälpa att skriva i en drömdagbok. Här är målet att leta efter teman och identifiera alla mönster som kan peka dig mot källan till ångest.

Du kan skapa en drömdagbok med hjälp av en enkel anteckningsbok eller så kan du köpa en färdiggjord från platser som Amazon .

7. Flytta din kropp

Detta förslag är starkt förankrat i klinisk forskning är till stor del sunt förnuft. Det är väldigt enkelt. För att bekämpa känslor av ångest och rädsla, du måste engagera dig i fysisk aktivitet regelbundet.

Att göra det hjälper till att stimulera viktiga hjärnkemikalier som uppmuntrar lugn. I avsaknad av dessa kemikalier växer stress i kroppen, vilket kan förvärra symtomen och förvärra panik. Detta gäller särskilt om du lev med OCD .

Du behöver inte vara kroppsbyggare eller fitnessguru för att dra nytta av detta förslag. Enkla saker, som en daglig promenad eller spring, kan göra underverk. Så kan delta i aktiviteter som yoga, stretching och cykling. Rör din kropp och gå ur huvudet.

tyngdlyftning kampsport

8. Tillbringa tid i naturen

Universum har välsignat oss med en fantastisk planet. Det är en levande, andande sak. Försök så långt det är möjligt att spendera tid utomhus och bli ett med det.

Men för att det ska hända kommer det att innebära att du stänger av TV: n, lägger ner din telefon och går bort från sociala medier. Alla dessa är externa stimuli som du helt enkelt inte behöver.

Vissa människor hänvisar till det jag pratar om som naturterapi . Av skäl som inte är helt kända har naturen ett sätt att läka våra tankar och lugna våra ångest.

Men på en intuitiv nivå, är det inte vettigt?

Prova att vandra på en naturstig eller spendera tid i skogen. Om du bor i en storstad, hitta den naturliga oasen som existerar och helt enkelt vara med utomhus.

Slutligen, om du kan spendera tid nära havet, en sjö eller flod, gör det. Rörande vatten har en inverkan på psyken som är helande och återställande. Krita det upp till new ageism antar jag. Allt jag vet är att vattnet lugnar.

9. Respektera dig själv

Det finns ett gammalt ordspråk och det går så här: ”Låt aldrig någon bli bekväm respektlöst för dig . ” Varje gång du tillåter någon att kalla dig namn, göra narr av dig eller lägga dig ner, respekterar du dig själv.

Om du vill bli behandlad med respekt måste du först respektera dig själv . Detta innebär att man ropar ut människor som behandlar dig dåligt och vid behov skär ut giftiga a-hål från ditt liv.

Allt dessa människor gör är att mata in i din negativa, interna röst och kränka din ande.

Genom att respektera dig själv ändrar du alltid ditt förhållande till ångest.

10. Ditch offer

Du är en kraftfull person med förmågan att positivt förvandla alla aspekter av ditt liv. Men för att det ska hända måste du sluta skylla på andra för dina elände.

Detta är inte för att minimera eventuella svårigheter, svårigheter eller missbruk som du har utsatts för. Uppenbarligen har de en inverkan på allt vi tänker och känner.

Som sagt det finns en skillnad mellan att erkänna det olyckliga och bli en fånge för det. Ja, vad som än hände dig tidigare i livet var hemskt.

Men om du inte tar aktiva åtgärder för att övervinna dessa svårigheter och istället använder dem som ursäkter för uttalanden om 'jag kan inte', är du engagera sig i lärd hjälplöshet .

Det är en term på tio dollar som används för att beskriva dynamiken där en person vägrar att skapa förändring i sitt liv eftersom de fortsätter att använda något dåligt från sitt förflutna som ett tillståndsavtal för att hålla sig fast.

Om du gör detta, sluta med det just nu . Allt offret är att hindra dig från att leva ditt liv till din fulla potential. Det matar rädsla och skam och begränsar allvarligt din lycka.

Här är den fullständiga sanningen. Du har bara detta ögonblick i tiden. Igår är borta. Det finns ingen jävla sak någon av oss kan göra åt det.

Frågan att fokusera på nu är denna: Bor du i det förflutna eller i nuet?

Sammanfatta

Verktygen, idéerna och förslagen som nämns här är uppenbarligen inte en fullständig lista. Men de kan fungera som utgångspunkter för att ta itu med rädsla och ångest i ditt liv.

Du förtjänar att vara lycklig. Din närvaro på denna planet inträffade inte genom en händelse. Du är en gåva. Välj inre harmoni och fred. Lär dig att integrera vad du känner i din totala person.

Du har bara det här ögonblicket i tid. Vad gör du med det?