3 berättelser om svartägda företag som skadades i upploppen

I städer över hela landet har upprorsmakare utnyttjat fredliga protester, skadat, plundrat och förstört lokala företag - många av dem ägs av färgade.

Svarta företagsägare möter systemiska nackdelar i Amerika.

Till att börja med, bara 1 % av VC-stödda startups leds av svarta grundare, och endast 3 % av VC-investerare är svarta. Blivande svarta företagare har det svårare säkra finansieringen — och när de väl får pengar är det ofta ett mindre belopp med en högre ränta.

I kölvattnet av covid-19 har antalet operativa svartägda företag minskat med mer än 40 % , jämfört med en minskning på 22 % för alla rasgrupper. Dessa företag har också oproportionerligt kämpat för att få PPP-lån: en ideell organisation uppskattar att 95 % av svartägda företag kommer sannolikt inte att få ett första lån.Nu står vissa inför ett annat hinder: den fysiska förstörelsen av deras försörjning.

Förra veckan, i många städer över hela landet, utnyttjade upprorsmakare fredliga protester, vandaliserade, plundrade och – i vissa fall – fullständigt förstörde lokala företag.

Kampen pratade med 3 svarta entreprenörer vars företag skadades i kaoset. För varje berättelse har vi inkluderat en donationslänk för alla som är intresserade av att hjälpa dem att bygga om. Längst ner i den här historien har vi också sammanställt en längre lista över skadade företag.

Elliott Broaster (Philadelphia, PA)

Foto med tillstånd av Elliott Broaster

Som 8-åring köpte Elliott Broaster godis till sina skolkamrater i grundskolan; på gymnasiet köpte och sålde han märkeskläder och sneakers.

Medan han studerade entreprenörskap vid Temple University i Philadelphia började Broaster sälja Juulpods (e-cigarettpatroner som innehåller nikotin och smakämnen) för att få pengarna att gå ihop. Innan han visste ordet av hade hans lägenhet blivit 'en mini rökbutik' dit studenter kom för att umgås och köpa förnödenheter.

2018, medan han fortfarande var collegestudent, samarbetade Broaster med sin flickväns pappa och öppnade Smokes n’ Things, en premium vape- och tobaksbutik i North Philly, 5 minuter från Temple-campus.

Som butikens enda anställd jonglerade Broaster med sin verksamhet och skolarbete. Ibland var han tvungen att sätta en skylt på dörren som informerade kunderna om att han var i klassen.

Under de senaste två åren har Broasters verksamhet blivit mycket mer än en rökbutik.

'Vi har varit en lokal inkubator för många färgade barn', säger han. 'Jag säger åt barn som vill starta ett företag att komma och umgås och lära sig hur man finansierar ett skyltfönster, hur man gör Shopify, hur man skriver på ett hyresavtal. Jag vill lära barn med färg att det finns så mycket mer de kan göra med sitt liv än att rappa eller spela fotboll.'

Men den senaste tidens händelser har splittrat Boasters arbete: natten den 31 maj plundrades och förstördes hans företag.

'De slog sönder fönstren, krossade varje glasbit vi har, tog massor av produkter, förstörde fastigheten', säger han. 'Någon kissade till och med mitt på golvet.'

För 23-åringen är skadan ett stort bakslag: han hade planer på att vända sig till grossistdistribution och ta sin verksamhet globalt.

'Jag lägger så mycket tid, energi och huvudvärk på den här verksamheten. För någon att förstöra det på några sekunder - det gör verkligen ont, säger han. ”Det handlar om mer än bara kapital; det är känslomässigt trauma.'

För tillfället är Smokes n’ Things inspärrad och tillfälligt stängd. Broaster planerar att använda donationer för att bygga om sin butik och investera i samhällsskadestånd.

Du kan donera till hans GoFundMe här .

Eli Aswan (Minneapolis, MN)

Foto med tillstånd av Eli Aswan

Eli Aswan kom till USA från Tanzania 2002 med hopp om att studera företagsekonomi vid University of Minnesota, Twin Cities. När han fick avslag var han tvungen att bli kreativ för att klara sig.

'Jag hade inget jobb och lite pengar, och jag var tvungen att äta,' berättade han Kampen . 'Så jag började sälja bilar.'

Aswan köpte en begagnad bil på en lokal auktion för $200 och vände den några dagar senare för $700. Nästa vecka köpte han en till med sin vinst. Snart hade han överträffat de 5 bilar som staten tillät individer att sälja utan återförsäljarlicens.

Han bestämde sig för att ta nästa steg och hyra sin egen tomt - ett 'extremt dyrt' och riskabelt drag. Under de kommande 18 åren arbetade han hårt för att sälja hundratals begagnade bilar och bygga upp sin tomt till ett blygsamt litet företag.

Den 26 maj – dagen efter att George Floyd dödades av en polis i Minneapolis – gick Aswan till sin tomt och lade märke till demonstranter som samlades vid polisstationen nere på gatan.

Han hade en känsla av att det skulle bli surt, så han tog med sig alla nycklar till sina bilar hem. Han somnade nervöst runt 01.00.

När han kom till sin tomt följande morgon upptäckte han kaos: Hans kontorsfönster hade krossats. Två bilar förstördes. Och totalt hade plundrarna klarat sig med minst 17 000 dollar i biltitlar och utrustning.

'De städade ut allt', säger han. 'Det är som att de kom med en lastbil. De tog till och med tung utrustning från min verkstad, som en motorlyft. De tog allt.'

Aswan klättrade upp fönstren och sov på sitt kontor - när plundrarna kom tillbaka på fredagen bestämde han sig för att det var bättre att inte riskera sitt liv.

COVID-19 hade redan dämpat Aswans ekonomi. Ett nyligen anbud för att säkra finansiering från en lokal långivare avvisades. Nu utgör skadan och stölden ytterligare ett hinder för den 50-årige entreprenören.

'Det är riktigt, riktigt tråkigt', säger han. 'Jag relaterar till orsaken. Plundringen och förstörelsen av företag har ingenting med protesterna att göra.”

Du kan donera till hans GoFundMe här .

Janice Wilbourn (Atlanta, Georgia)

Foto med tillstånd av Janice Wilbourn

Janice Wilbourn lärde sig först att sy av sin ensamstående mamma - ett 'enkvinna kraftpaket' som hon kallar drottningmodern Elizabeth - i Jackson, Tennessee.

Wilbourn och hennes 6 systrar tog upp entreprenörsandan hos sin matriark, som ingjutit i dem 'god arbetsmoral, moral, aktning och oberoende.'

För tjugo år sedan flyttade Wilbourn och en av hennes sex systrar, Janice, till Atlanta - en plats som hon kallar 'södras mecka för svarta företag'. Där öppnade hon Wilbourn Sisters Designs, en klädbutik för 'kvinnor av alla storlekar, nationaliteter och samhällsskikt.'

Deras kläder, som hon beskriver som 'afrocentriska, med en internationell stil', blev snabbt en stapelvara i det lokala samhället.

'Vi har fått första damer, ministrar och samhällskändisar att köpa kläder av oss', säger hon. 'Du kommer hit när du vill sticka ut från normen, när du vill ha något speciellt.'

Vid 23:30-tiden den 1 juni stod Wilbourn bakom disken när upprorsmakare kastade stora stenar mot hennes skyltfönster och krossade skyltfönstren och dörren. Hon föll ner på händer och knän, kröp till baksidan av butiken och slog 9-1-1.

'Det var en av de mest rädda ögonblicken i mitt liv', säger hon.

Wilbourne misstänker att en stor amerikansk flagga hon hade i fönstret kan ha framkallat förstörelsen. 'Jag ville bara berätta för folk att jag var stolt över var jag kommer ifrån', säger hon, 'men det kanske gjorde oss till ett mål.'

Tony, en underhållsarbetare i butiken, tillbringade natten med att skydda barn från tårgas och kallade dem Lyfts. 'Det är bara ett konstant krigstillstånd', sa han Kampen . 'Jag är så trött.'

'Det här är inget nytt under solen', sa hon. 'Jag ber för alla företag där ute. Alla våra liv är viktiga, men svarta liv är också viktiga. Vi har gått igenom mycket som svarta företagare. Förhoppningsvis kommer det någon förändring av detta.'

Inne i den brädda butiken torkade Wilbourn av det krossade glaset från sin amerikanska flagga och hängde upp det på väggen igen.

Du kan donera till hennes GoFundMe här .

Chris 'Fontayne' Herrons frisersalong förstördes efter att ha satts i brand av upprorsmakare i Long Beach, Kalifornien (via Fontayne Herron / Facebook)

Dessa är bara 3 av de många svartägda företag som drabbades av upplopp förra veckan. Nedan har vi sammanställt en lista över andra GoFundMe-kampanjer som du kan tänka dig att donera till.

Enskilda svartägda företag

Allmänna stadsövergripande kampanjer för svartägda företag