Allt fräs och ingen biff: Ranchers tar sikte på tillverkare av alternativt kött

Nötkreatursindustrin har ett nötkött med falskt kött och vill att tillsynsmyndigheter ska undersöka de potentiella hälsoriskerna med växtbaserade alternativ.

När den falska köttindustrin fortsätter att värmas upp slår Amerikas boskapsuppfödare tillbaka. De vill att tillsynsmyndigheter ska granska de växtbaserade alternativen för potentiella hälsorisker, Wall Street Journal rapporterar — och vissa hänvisar till och med till sina nya konkurrenters produkter som hundmat.

Deras största nötkött? Märkningen. Nötköttsindustrin kämpar för lagar som endast tillåter märkningen 'nötkött' eller 'kött' på produkter från levande djur - inte växtbaserade produkter eller de som härrör från djurceller i labb. Etikettlagar finns nu på böckerna i över ett dussin delstater, med ett federalt lagförslag som infördes förra månaden.

(Fake) Nötkött. Det är vad som är till middag

Försäljningen av alternativt kött ökade med 8 % under de senaste 12 månaderna medan detaljhandeln för kött minskade med 0,4 %. Den växtbaserade industrin drar nu in nästan 1 miljard dollar i årliga intäkter – en ökning med 56 % från 2015.Medan växtbaserat kött fortfarande utgör bara 1 % av hela köttmarknaden, vet nötköttsproducenter att biffarna är höga tack vare sina vänner i mjölkbranschen. Mjölkbönder har fört en förlorad kamp med mjölkalternativ, eftersom mandelmjölk, sojamjölk och andra komjölkalternativ har tagit cirka 10 % av den marknaden.

När ranchägare slipar sina knivar...

… de köttfria bifftillverkarna har inte krypa ihop sig. Växtbaserade producenter fortsätter att framhålla sina hamburgare som 'hälsosammare' alternativ, med en liten 'bråkdel av miljöpåverkan som kommer från att föda upp, transportera och slakta boskap.'

Snabbmatskedjor har blivit en intressant testplats. Debuten av Burger Kings 'Impossible Whopper' i år bidrog till kedjans starkaste kvartalsblad försäljningsvinster sedan 2015. White Castle och andra har också sett en fräsande försäljning av växtbaserade erbjudanden.