Amazon drog precis lite PR-jujitsu (igen)

Varför stöder Amazon ett lagförslag som skulle göra det ansvarigt för tredje parts säljare på sin plattform?

Varför stöder Amazon ett lagförslag som skulle göra det ansvarigt för tredje parts säljare på sin plattform? Amazons marknadsplats för tredje parts säljare är enorm och står för hälften av sin omsättning på 280 miljarder dollar 2019 .

Det är också lite av en vilda västern, med förfalskade och bedrägliga produkter i överflöd .

I flera år undvek Amazon juridiska återverkningar genom att hålla sig som en klanderfri leverantör av tjänster (lager, frakt) snarare än ' rekordförsäljare.Men regeringen vill hålla Amazon ansvarig

För två veckor sedan ställde sig Kaliforniens domstolar på en kund som stämde Amazon efter ett felaktigt batteri från tredje part sprängdes i hennes ansikte .

Ett nytt lagförslag där skulle göra Amazon ansvarig för sina tredjepartssäljare, ett mycket dyrare förslag än att inte göra någonting.

Precis som med Facebook och Google granskar tillsynsmyndigheter Amazon alltmer för det (fysiska) innehållet på dess plattform.

I ett 4D-schackdrag stöder Amazon räkningen

I ett blogginlägg , skriver den Seattle-baserade e-handelsjätten att de delar 'Kaliforniens lagstiftares mål att hålla konsumenterna säkra.'

Även om lagförslaget säkert skulle skydda slutkonsumenter, kan det särskilt hämma Amazons konkurrenter som faktiskt inte har lager.

Nämligen Etsy (se bloggen ) och eBay, som båda motsätter sig lagförslaget eftersom det 'skulle utvidga ansvar för onlinesäljare bortom de gränser som tegel- och murbruksbutiker möter.'

Detta är inte Bezos första rodeo

Som världens tredje (förstå?) största företag har Amazon de tekniska och juridiska resurserna för att klara av striktare e-handelsregler.

Sådana regler kan blockera uppkomlingar, skada befintliga konkurrenter och i slutändan minska konsumenternas valmöjligheter.

Två tidigare Amazon-drag — stöder en försäljningsskatt online och en vandring av dess minimilönen till $15 — bedömdes av kritiker att komma från samma spelbok.

Amazon hade råd (medan dess konkurrenter inte hade råd). Och bra PR-punkt slutar som körsbäret på toppen.