Amerikas mäktigaste tekniska chefer går med i Saudiarabiens megastadsprojekt på 500 miljarder dollar

Ett dussin högsta tekniska chefer har anslutit sig till den rådgivande nämnden för ett saudiarabiskt projekt på 500 miljarder dollar när världen ifrågasätter landets engagemang för mänskliga rättigheter.

Ett dussin högprofilerade amerikanska teknikchefer, inklusive Marc Andreessen, Sam Altman och Travis Kalanick, gick med den rådgivande nämnden för ett saudiarabiskt projekt på 500 miljarder dollar kallat 'NEOM.'

Men när USA:s största tekniska chefer lägger sitt stöd bakom projektet, har oro över Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salmans erfarenhet av mänskliga rättigheter framkommit.

Saudi har några STORA planer

2017 meddelade bin Salman (hans vänner kallar honom 'MBS') planer att bygga en stad som heter NEOM som är 33 gånger så stor som New York Citys geografiska storlek och helt drivs på förnybar energi.Beskrivs på dess hemsida som 'världens mest ambitiösa projekt' designades NEOM för att attrahera utländska investeringar och minska Saudiarabiens beroende av sin primära export, olja.

För att finansiera projektet säljer MBS av en andel på 5 % i statsägda Saudi Aramco (vilket är värt lika mycket som $2T ).

Det är en liten värld efter olja

Eftersom så många investerare letar efter nya, hållbara inkomstströmmar under tiden efter oljan, är projektet lockade 'överväldigande intresse.'

Förra året skrev NYT-journalisten Thomas Friedman en eftertrycklig del av fanmail i beröm av MBS och hans progressiva politik (som betonar förnybara energikällor, låter kvinnor köra bil, etc).

Nu har NEOM rekryterat grundare och investerare från Facebook, Google, Y-Combinator, Uber och Softbank till sin 19-manna styrelse för att hjälpa till att förvandla stadens utopiska dröm till en (lönsam) verklighet.

Det låter trevligt, men...

Frågor kvarstår om Saudiarabiens mänskliga rättigheter. Förra veckan anklagades den saudiska regeringen för mörda journalisten Jamal Khashoggi, vilket fick till och med fanboyen Friedman att dra tillbaka sitt stöd.

'Vilken västerländsk ledare, och hur många västerländska investerare, kommer att vilja stå bredvid MBS om det bevisas att hans regering kidnappat eller mördade Jamal?' frågade Friedman.

Det verkar som att Saudiarabiens amerikanska rådgivare är engagerade i att skapa ökenutopin... för nu. Men MBS har några svåra frågor att besvara: Om utredare bevisar att hans administration mördade en journalist kan det visa sig att NEOM byggs på pelare av sand.