Apple presenterade iPhone 11 med förutsägbar pompa... och bröt mot kinesisk arbetsrätt för att göra det

Apple släppte ett antal nya produkter i ett mycket uppmärksammat evenemang i går, men företaget erkände också tyst att ha brutit mot en arbetslagstiftning för att tillverka många av dessa produkter.

Igår morse, Apple infördes flera nya iPhones, en ny iPad, en ny klocka och flera nya tjänster.

Tidigare i veckan, Apple också erkände att bryta mot arbetslagar vid sin massiva iPhone-fabrik i Zhengzhou för att producera de glänsande nya telefonerna för den efterlängtade lanseringen.

Här är allt du behöver veta om båda sidor av historien.Apple släppte sina prylar i en förutsägbart flashig händelse...

Och som vanligt innehöll den massor av förvirrande suffix, gråskalesplagg, onödiga slowmotion-videor och långrandiga förklaringar av hur nya produkter skiljer sig från till synes identiska föregångare.

De viktigaste meddelandena var:

  • En ny iPhone 11 - och även en 11 'Pro' och en 11 'Pro Max'
  • En ny Apple Watch Series 5
  • En uppdaterad iPad
  • Ett datum – 1 november – för lanseringen av sin streamingtjänst
  • Ett pris – $5/månad – för sin nya Apple Arcade-speltjänst

Den största överraskningen var en iPhone-prissänkning - iPhone 11 börjar på $700, jämfört med $750 för förra årets iPhone X (priserna för premiummodeller kommer att förbli desamma). Kostnadsminskningen beror sannolikt på den mindre än fantastiska försäljningen av Apples dyrare produkter förra året.

Men kostnaderna var inte det enda som Apple skar ner...

… Det skar också en del Rättslig hörn för att komma dit

För några dagar sedan startade en vakthundgrupp China Labour Watch den anklagade Apple om att bryta en bushel av lagar på sin Zhengzhou Foxconn-anläggning, världens största iPhone-fabrik (den kallas ofta 'iPhone city').

Rapporten anklagade Apple för 18 brott mot arbetares rättigheter, allt från att tvinga anställda att arbeta obetald övertid till att utsätta anställda för verbala övergrepp till att anställa fler kontraktsanställda än vad som är tillåtet enligt kinesisk lag.

En taleskvinna för Apple sa mest av anklagelserna var osanna - men medgav att Apple anställde för många kontraktsanställda.

Enligt kinesisk arbetsrätt får inte mer än 10 % av en fabriks arbetskraft bestå av kontraktsanställda – som får övertidslöner men ofta saknar förmåner.

Men på iPhone city arbetade mer än 50 % av de anställda på kontrakt – vilket betyder att Apple överskred gränsen fem gånger om . Apple ökar ofta antalet kontraktsanställda på sin styrka under hektiska tider på året - som till exempel innan en stor produktlansering.