Börsen har några rosa glasögon

Vanliga människor kämpar. Men aktiemarknaden går faktiskt... ganska bra?

Här är en rubrik som du kanske inte förväntar dig att se mitt i den värsta arbetslöshetskrisen i vår historia: NASDAQ är ganska nära till sin all-time high.

Det kan tyckas vara en slump, men det finns en lång historia av investerare som bryter ut en 'glas halvfullt'-mentalitet i 'glas mycket tomma' tider.

A Markör analys hittades att under de 5 åren efter en topp i arbetslösheten ökar S&P 500-aktierna 72 %. Men efter en låg arbetslöshet – ett tecken på en stark ekonomi – växer de bara med cirka 25,3 %.Äh, vet börsen att vi är i en pandemi?

Några av siffrorna är lite förbryllande :

  • På basis av per aktie tappade företag på S&P 500 13 % i totala vinster under första kvartalet.
  • Men under samma period steg S&P 500-aktierna med 30 %.

Eller ta det här: Under normala tider, när ett företag har en inkomstbrist, kan det förvänta sig att förlora 3 % av sitt värde. Men just nu, med företag som rapporterar i princip oöverträffade förluster? Deras aktier är bara ned 1% i genomsnitt.

Sedan finns det den oroande dissonansen mellan marknaden och de flesta människors verklighet. Investerare ser verkligen ur kontakt just nu, och det har några författare frågar varför vi litar så mycket på marknaden .

Så vad har aktierna gått så högt?

En teori: Investerare förväntade sig redan enorma förluster - kom ihåg mars, när vi hade det en av de brantaste sjunker marknaden någonsin?

Marknader försöker förutsäga framtiden - de tittar inte nödvändigtvis på just nu.

Men det finns en annan maktspelare som styr skeppet: Fed. Byrån sänkte räntor och obligationsräntor vid rätt tidpunkt, och den har hållit marknaderna surrande trots... du vet... *gester åt världen*