Den här killen förvandlade sitt CV till ett musikalbum och laddade upp det till Spotify

Christian Söderholm ville se hur svårt det var att producera och ladda upp sin egen 'musik'. Det visar sig att det är ganska enkelt. Här är vad som hände.

När du söker jobb måste du bli uppmärksammad. Annars är du bara en del av stacken och går vilse som Kate och Sawyer.

Vi har alla hört om människor som försöker sticka ut med sina CV. Skapa videor, infografik, virala Craigslist-inlägg, chokladkakor , you name it.

Men här är en ny version: Spotify-resumén och portföljen.Stockholmsbaserade art director Christian Söderholm kom på idén och tyckte att det kunde vara kul att jobba på och försöka dra igång. Christian har jobbat med reklam ett tag nu, han sökte faktiskt inte jobb.

Det var lätt att kontakta honom. Den sista låten på 'Biography' heter 'Kontakta honom kl [e-postskyddad] Så jag skickade ett mail till honom.

Här är vad han sa om processen om du vill ge det en chans:


Laddar upp ett album på Spotify

Det första steget är att gå via en Spotify-godkänd musikdistributör. Det är dessa tjänster som hanterar licensiering och distribution och administrerar royaltybetalningar. Du jobbar aldrig med direkt med Spotify.

Det var lite knepigt att hitta en distributör. Den första 'artistaggregatorn' accepterade inte albumen eftersom de (korrekt) identifierade dem som reklam. Så han provade en annan och blev accepterad.

Att göra albumen

Distributörerna granskar varje album individuellt och du måste betala för varje album eller låt du publicerar också. Som en uppskattning, TuneCore debiterar $30 för att ladda upp ett album för det första året och $50 varje efterföljande år.

Christians personliga portfolio, 'Biography', är bara 1 minut och 28 sekunder lång och förvånansvärt catchy. Jag har haft det på repeat större delen av dagen.

Låtarna består av en trevlig damröst som pratar över en mjuk gitarr. Christian skrev och framförde faktiskt bakgrundsmelodin så tekniskt sett kunde detta klassas som musik snarare än talat ord .

Jag är inte riktigt säker på var kvinnan kom ifrån eller hur han mixade men om du är intresserad, här är Emily som kommer att spela in en voiceover med brittisk accent för $5 på Fiverr.

Vad kommer härnäst?

Hittills har reaktionen varit stor med tanke på att det började som ett experiment. Han har fått lite PR och som en bonus får han faktiskt betalt varje gång någon lyssnar på hans portfölj. Med tanke på att Spotify vanligtvis betalar $0,006/ström , han slutar inte sitt dagliga jobb inom kort.

Nästa steg för Christian är att nå 250 Spotify-följare så att han kan bli en 'verifierad artist' och få tillgång till extra funktioner som varor och turnédatum.

Kolla in hans Spotify profil och ge honom en följ om du gräver hans stil.

Bonus

Förutom sin personliga biografi har han också album för fyra av sina projekt:

  • Emoji blir verklig – använda emojis för att skicka donationer via SMS
  • Kates adventskalender – skapa en 24-dörrars adventskalender för en ekologisk marknad på Instagram
  • Livet utan träd – en annonskampanj för att öka medvetenheten om avskogningen i östra Afrika
  • WiFi-annonsen – sälja en ficka WiFi med WiFi (det här är faktiskt en fantastisk idé)