Den lilla staden som räddade sin enda mataffär — genom att köpa den

På landsbygden i Amerika stängs oberoende livsmedelsbutiker. För att hindra sin enda butik från att gå med i trenden blev en liten stad i Kansas kreativ.

Under de sista dagarna av maj 2020 fick invånarna i Erie, Kansas, ett brev med posten från sin stadsförvaltning. Det självadresserade kuvertet innehöll bara en fråga : 'Stöder du att staden Erie köper Stub's Market?'

Det var ett hemskt ögonblick för invånarna i Erie , en stad med ~1k människor i sydöstra Kansas. Covid-19 rasade, grundläggande hushållsartiklar och livsmedel var slut i lager, och Stubs marknad – stadens enda livsmedelsbutik – var på väg att stänga för gott.

Det skulle ha lämnat Erie med bara en Dollar General, en butikskedje med ett dåligt urval av produkter och färska livsmedel. För att hitta färskt kött och grönsaker skulle invånarna – av vilka många inte har bilar – ha behövt resa 10 till 20 mil utanför staden.

Så kommunfullmäktige beslutade att det skulle göra nästan vad som helst för att hålla sin enda livsmedelsbutik öppen.

Under de följande veckorna började svaren på enkäten sippra in i Erie kommunfullmäktige. 311 hushåll i Erie svarade. Av dem är de allra flesta, 213 personer ( 68,5 % ), röstade ja.


Det som följde är en sällsynt bedrift av samhällsaktivism. För att hindra Stub's Market från att sluta, beslutade stadsstyrelsen att köpa ut den.

Hur Erie fick sin mataffär

Erie har all den pittoreska charmen man kan förvänta sig att hitta i en liten stad i Mellanamerika.

Dess främsta attraktioner inkluderar en park med dinosaurier gjorda av skräpmetall och det allmänna biblioteket. Varje juli är det värd för en årlig soldatträff där invånarna lagar bönor i gjutjärnsgrytor över öppen eld, tittar på fyrverkerier och beundrar antika bilar.

En gång i tiden hade Erie ett blomstrande bondesamhälle. Men idag har stadens kärnindustri i stort sett försvunnit.

'Det finns verkligen inte många bra jobb här,' Julie Kent , berättade chefen för Eries allmänna bibliotek Kampen .