Den nyaste butikskedjetrenden: Going indie

Per definition är butikskedjor inte lokala företag - men det hindrar dem inte från att försöka.

Foto av Roberto Machado Noa/LightRocket via Getty Images

Det finns inget känsligt sätt att uttrycka detta: Pizzan som precis öppnat runt kvarteret är faktiskt en Chuck E. Cheese .

En mystisk ny restaurang som heter Pasqually's Pizza & Wings har dykt upp på leveransappar över hela USA sedan april, och maten den serverar är... kusligt lik rätterna på din 8-årsfest.Under de senaste veckorna har kunderna upptäckt tricket. Pasquallys, visar det sig, är Chuck Es virtuella kök. Den lagar mat från Chuck E. Cheese's vanliga skyltfönster, delar samma ägande, men den listar 'Pasquallys' namn på leveranstjänster för att verka ... indie.

Konstigt nog kan vi inte tjata om bara Chuck för detta: Applebee's har också lanserat sin egen uppsättning butiker som heter 'Neighborhood Wings', som säljer Applebees vingar i större kvantiteter - med, eh, en liten affärskänsla.

Köpa lokalt? Butikskedjor vill in

I denna tid av företagskonsolidering vill konsumenter stödja småföretag. Det utgör ett problem för jätteföretag: de kan göra mycket, men de kan inte krympa ner för att bli en hole-in-the-wall pizzabutik.

Så de delar upp skillnaden. Vissa företag lanserar 'omärkta' företagsbutiker som bara verkar indie.

Detta är inte precis en banbrytande strategi: I Storbritannien blev Waterstones – ett företag på 400 miljoner pund – en gång fångat öppna upp pittoreska, engångsbokhandlar med namn som 'Southwold Books' och 'Stockbridge Books'.

Du skulle bara känna till den pittoreska butikens gigantiska status från en handskriven skylt i fönstret: 'Southwold Books är handelsnamnet för Waterstones Booksellers Ltd.'

Unbranding är det nya varumärket

Barnes & Noble har dominerat det omärkta spelet i flera år. Din favorit uppkomling college bokhandel? Förmodligen en B&N.

Harvard och MIT:s legendariska The Coop kommer till dig av kedjan. Även Moravian Book Shop - den äldsta bokhandeln i USA - är en B&N-fastighet.

Inte för att bli överträffad, Starbucks byggd en serie hemliga kaféer - kallade 'Stealth Starbucks' - för att testa nya produkter.

Jag beklagar att informera dig om att Roy Street Coffee and Tea inte var en kvartersbutik. Det var en del av Starbucks mångmiljarddollarimperium (men kaffegiganten stängde Roy förra året).