En annan pandemisk trend att titta på: Hur många företag lämnar tillbaka sina pengar för coronahjälp

Shake Shack startade trenden förra månaden, och många andra företag har följt dess ledning.

Foto av Scott Olson/Getty Images

Shake Shack var en trendsättare - och inte bara för bougieburgare.

Förra månaden, den snabba casual kedjan returnerad 10 miljoner dollar som den fick under Paycheck Protection Program, regeringens 650 miljarder dollar+ koronavirusfond för småföretag.Det skickade tillbaka pengarna för att släcka PR-fettbranden som utbröt efter att folk fick veta att Shack hade fått tag i de mycket eftertraktade coronapengarna. Istället för, du vet, små affärer .

Andra framstående restaurangkedjor – som smörgåsslingarna på Potbelly (10 miljoner USD) och nötköttsbaronerna på Ruths Chris Steak House (20 miljoner USD) – gav också tillbaka sina PPP-pengar.

Nu bestämmer andra om de ska göra detsamma

Regeringen gav företagen en deadline på måndagen att returnera pengarna utan att drabbas av konsekvenser (som statliga revisioner).

Förra veckan sa det att företag som tog lån på mindre än 2 miljoner dollar skulle vara klart – men om ditt företag tog mer än så, kanske du måste svettas ut under Uncle Sams mikroskop.

Klok rapporterade att en våg av företag i olika branscher har lämnat tillbaka sina PPP-pengar under den senaste veckan, inklusive Culp, ett företag för madrasstyger (7,6 miljoner USD), och Aspen Institute, en tankesmedja (8 miljoner USD).

Och The New York Times kullas ihop en vacker iögonfallande figur : Av minst 1,49 miljarder dollar som offentliga företag har fått, har minst 504 miljoner dollar (eller mer än ⅓) återbetalats hittills.

Samtidigt finns det ingen glädje i Startupland

Pandemin fick Silicon Valley-startups att säga upp tusentals arbetare. Men från början av PPP-programmet har det varit förvirring om huruvida riskstödda startups kvalificerar sig för lättnad.

Bloomberg rapporterad att några av dessa startups bestämde sig för att inte ansöka – antingen för att det var för komplicerat att avkoda de bysantinska reglerna, eller för att de inte ville skapa en uppfattning om att de tog godis från mamma-och-pop-butiker på gatan.

Med andra ord, de ville inte riskera att bli grillade offentligt som Shake Shack.

Alla har inte lyxen att bestämma

Många minoritetsägda småföretag kämpade för att få pengar för koronavirushjälp i första hand. Bara 12 % av ägarna som ansökte om fonderna sa att de fick vad de bad om, enligt en ny undersökning .

Nästan hälften av de tillfrågade sa att de måste stänga permanent under de kommande sex månaderna.