En litauisk stad förvandlar sina gator till kaféer

Fastigheter är så trånga att företag går utomhus.

I Vilnius, Litauens huvudstad, är restauranger det nya offentliga torget. När staden öppnar igen den här veckan införs grundläggande regler för social distansering:

  • Masker är ett måste.
  • Endast ett fåtal kunder kan komma in i en butik när som helst.
  • Restauranger och caféer måste hålla bord på minst 2 meter från varandra.

Men i vissa trånga kvarter i staden är fastigheter så trånga att till och med 2 meters avstånd är för stort att begära - så staden bestämt att välkomna företag ut i naturen.

Det centrala torget? Det är en pastabutik nu

Har du inte plats i din butik för att hålla dina kunder på avstånd? Ta bara de där borden utanför. Snart kommer utomhusrestauranger att svämma över stadens offentliga arena och ta över torg och avstängda gator.Över 160 företag har redan ansökt om ett utomhusdriftstillstånd, vilket gör Vilnius till den första större staden att förvandla sig till ett gigantiskt utomhuskafé.

Länge må al fresco-verksamheten regera

Att vända sig till friluftsverksamhet i en pandemi är inte en helt ny idé. Under Spanska sjukan , San Francisco höll rättsliga processer och kyrkliga tjänster utomhus för att skära ner på virusöverföring.

I USA har NYC redan gjort det stängd av 100 mil av vägar till trafik för mer gångutrymme, och vissa kommuner hyr ut restauranger uppstart handla på tomma parkeringsplatser.

Allt detta tyder på: Den här sommaren, i bästa fall, kan vi alla hitta på att vi smuttar på rosé i hopfällbara stolar mitt på en Applebees parkeringsplats.