FDA omdefinierar hälsosam mat

När vår kunskap om näring utvecklades, lyckades inte FDA:s definition av 'hälsosam' hålla jämna steg. Det håller på att förändras.

Zachary Crockett

Att äta hälsosamt är förvirrande. Frukt? Säker. Fruktsnacks? Inte så mycket.

Som en FDA-reglerad term är 'hälsosam' föråldrad. Det är därför som FDA äntligen denna vecka föreslog nya kriterier för tillverkare som vill använda termen på amerikanska förpackningar.Tillbaka 1994...

… FDA släppte dess första definition av 'frisk'. Det fokuserade till stor del på fetthalten, vilket innebär att en sockerrik flingor kan passera, men inte lax eller avokado.

2015, FDA berättade Den kunde inte kalla några av sina snackbarer 'friska' på grund av deras mättade fettinnehåll. Kind hävdade att det kom från nötter.

Detta ledde till en push för en uppdaterad definition, och en offentlig utfrågning om frågan ägde rum 2017.

Uppdaterade regler...

… skulle automatiskt räkna vatten och råa hela frukter och grönsaker som hälsosamma. Övrig Produkter skulle behöva:

  • Innehåller en meningsfull mängd mat från minst en av livsmedelsgrupperna eller undergrupperna (t.ex. frukt, grönsaker, protein, mejeriprodukter, etc.)' enligt rekommendationerna av den federala myndigheten Kostriktlinjer för amerikaner .
  • Gå under gränserna för socker, natrium och mättade fetter. Nötter och frön skulle inte räkna mot gränserna för mättat fett.

Exempel: Spannmål skulle behöva tre fjärdedels uns fullkorn och mindre än 2,5 gram tillsatt socker.

Skulle det göra oss friskare?

Den hälsosamma märkningen är frivillig, och ~5% av livsmedel har den, per CNN . Det är oklart om tillverkare skulle vara motiverade att omformulera produkter för att möta strängare parametrar.

FDA har också föreslagit att du ska slå en symbol på hälsosamma livsmedel för att hjälpa shoppare att snabbt identifiera dem.

Men Centrum för vetenskap i allmänhetens intresse tycker att det skulle fungera bättre att varna konsumenterna för särskilt ohälsosam livsmedel.