'Fem tech'-innovationer har fått färre kvinnor att välja p-piller

Den framväxande 'fem tech'-industrin sammanfaller med en nedgång i prevalensen av p-piller.

Innovationer inom kvinnohälsobranschen har varit något stillastående under de senaste 20 åren. Nu leder förbättringar inom tekniken – som stöds av löftet om vinst – till en ny våg av produkter och tjänster.

Låt oss prata om sex

På höjden av sin popularitet 1973, mer än av amerikanska kvinnor tog p-piller. Vad fick man inte älska? Det förhindrade graviditeter, reglerade menstruationscykler och rensade upp akne.

Men bara nu 22 % av amerikanska kvinnor använder oral preventivmedel. Det beror delvis på förbättringar av intrauterina enheter, eller spiral. En spiral är bra i cirka 5 år när den väl har satts in i livmodern... vilket betyder att du inte behöver komma ihåg att ta ett dagligt piller eller få ett recept påfyllt varje månad.Allt detta har öppnat dörren för 'fem tech'

Kvinnors hälsa förväntas vara en marknad för 50 miljarder dollar år 2025, och riskkapitalister vill få det vidare. Under andra kvartalet 2019 hade företag med detta fokus samlat in 500 miljoner dollar... och spirande biovetenskap och teknikrörelse som kallas 'fem tech' gör några fascinerande framsteg.

Utöver appar och direkt till konsumenttjänster finns det vaginala mikrobiomprodukter, icke-hormonella preventivmedel, glidmedel för kvinnor i klimakteriet som upplever smärta under sex, och behandlingar med blixtar.