Hur ett 27-årigt högskoleavhopp gick från misslyckad start till 18,5 miljoner dollar i finansiering

Allt började med 30 dagars blogginlägg.

Den genomsnittliga riskkapitalisten har en fruktansvärd vision. De kommer att säga annat, men de kan inte se framtiden. Även de stora VC:erna är långt ifrån 20/20 syn.

Mattermark är en startup som hjälper beslutsfattare inom finansbranschen – som riskkapitalister – att få bättre överblick. Med hjälp av olika godbitar av data ger Mattermark beslutsfattare ett bättre sätt att, ja, fatta beslut.

Affärsidén är bra och allt, men det som är fascinerande med Mattermark är hur de började.

2012 höll Danielle Morrill på att avveckla sin första misslyckade startup. Deflaterad lovade hon att skriva ett blogginlägg om dagen i 30 dagar om ett ämne hon kände till: misslyckade startups.

Danielle sammanställde enorma mängder data om startups och förklarade sedan vad data betydde i hennes blogginlägg. Det tog inte lång tid innan hon hade ett enormt kalkylblad fyllt med intressanta datapunkter om startups.

Efter några veckor mailade Marc Andreessen (tillsammans med några andra investerare) Danielle. De var nyfikna på hur hon fick sina uppgifter och om de kunde betala för att få tillgång till dem. Hon visade dem sitt kalkylblad och visste att hon hade en potentiellt bra affärsidé i händerna.

Och det, min kära vän, är ett perfekt exempel på frasen 'att förvandla skit till guld.'

Hustle Con Danielle kommer att förklara sin tidiga process för att bygga Mattermarks prototyp och hur hon fick sina första kunder.

Naturligtvis kommer inte alla ni att klara er Hustle Con , så vi gjorde en infografik som visar Danielles resa och hur Mattermark kom till.

Och om du är intresserad av att träffa Danielle personligen och lära dig hur hon byggde Mattermark då klicka här för att få din biljett till Hustle Con . Early bird-biljetter finns till försäljning nu så du sparar $200 om du skaffar din biljett före den 9 februari.

Vill du ha mer infografik som denna? Klicka här att prenumerera på The Hustle, en veckovis e-posttidning för personer som är intresserade av företag.


(Fulltexten ↓)

Vad är Mattermark?

Mattermark är en underrättelseplattform som använder offentligt tillgänglig data för att hjälpa investerare och andra affärer att fatta beslut. Mattermark spårar hur snabbt ett företag växer, hur mycket pengar de har samlat in, vilka deras kunder är och annan information som hjälper till att ge insikter om företaget.

Investerare betalar $499 per månad och använder informationen från Mattermark för att avgöra om de vill investera.

Mattermark är bara två och ett halvt år gammal och grundad av 29-åriga Danielle Morrill, och har samlat in 9,9 miljoner dollar och har över 500 betalande kunder.

Med siffrorna

  • 31% månatlig tillväxt
  • 35 anställda
  • 6 kontorshundar
  • 1 misslyckad start (referens)
  • 1,2 miljoner+ företag katalogiserade
  • 0 högskoleexamen (grundaren är en avhoppare)
  • $9 900 000 i finansiering
  • 4 491 USD – första månadens intäkter i juli 2013 från 9 betalande kunder
  • 200 000 USD – 18:e månadens intäkter i december 2014 från 500+ betalande kunder
  • 500+ betalande kunder

Danielles berättelse

1985: Växer upp på en ö 30 minuter utanför Seattle.

Oktober 2001: Går med i familjeföretaget, Reliant Consulting & Research, som finansanalytiker och mjukvaruutvecklare på deltid. Hon använder detta som en startramp för en karriär inom analys.

2003: Hon har inte den start du förväntar dig. 'Jag spelade i ett punk/emo-band, jobbade heltid på McDonald's och deltid för min pappa, dejtade min gymnasiepojkvän, bodde i en billigare närliggande militärstad och gick verkligen ingenstans vid 18. Lyckligtvis var jag och min pojkvän till 3 saker som i slutändan skulle vända saker för mig: filosofi, massiva flerspelarspel online och att bygga webbplatser.”

Hon vill gå på en Ivy League-skola men hennes föräldrar kunde inte hjälpa att betala för college så hon gick på Olympic Community College. Avhoppar kort efter registreringen, trots att han fick 1390 på SAT. Efter att ha hoppat av tar Danielle ett jobb som hanterar logistik för ett stort rederi utanför Seattle. Medan hon är där börjar hon märka mönster mitt i allt kaos av miljontals paket som kommer in. Dessa 'trender' utgör så småningom grunden för Mattermark.

april 2005: Tack vare sin bakgrund på familjeföretaget får hon ett jobb på Expeditors International i Seattle som affärsprocessanalytiker.

September 2007: Arbetar i datateamet och som Community Manager på Pelago (uppköpt av Groupon 2011). Börjar inse att hon vill flytta till Silicon Valley.

Mars 2009: Flyttar till San Francisco och får jobb som marknadschef på Twilio. Hon har ingen marknadsföringserfarenhet och är anställd för att göra kundservice och skapa innehåll för företaget. Men hon övertygar sin chef att ge henne en högre titel så att hon kan få möten (och gör det). Blir marknadsföringsstudent och hjälper så småningom Twilio att skaffa de första 100 000 användarna. Hon bor utanför Travelodge i Presidio för $49/natt eftersom hon inte har hittat en lägenhet.

april 2012: Slutar Twilio och går in i YC som grundare av Referly, ett affiliateprogram som hjälper normala, vardagliga människor att tjäna pengar genom att dela länkar på sociala medier. Hon hade arbetat med detta som ett sidoprojekt i 3 år.

Mars 2013: Stänger av Referly. Hon och hennes två affärspartners vårdar sina sår och återansluter med varandra i hennes föräldrars hem i delstaten Washington. De inser att de största trafikdrivarna till Referly var Danielles uppstartsfokuserade blogginlägg. De överväger möjligheten att skapa ett 'TechCrunch killer' medieföretag.

April 2013: Lovar att skriva ett inlägg om dagen i 30 dagar för att testa den nya idén.

3 april 2013: Publicerar en artikel som rankar tillväxten av Andreessen Horowitz portföljbolag. Får ett e-postmeddelande från Marc Andreessen som berömmer verket.

5 april 2013: Publicerar en artikel om Zombie VCs, företag som har samlat in pengar men nu verkar vara inaktiva. Post blir viralt och inspirerar Danielle att fokusera på 'datajournalistik' - i grund och botten, starten på Mattermark.

Maj 2013: Publicerar kalkylarken hon skapat för att organisera data för hennes blogginlägg och tar emot dussintals förfrågningar om att ladda ner kalkylarken. Beslutar att det är mycket mer spännande att upptäcka buzz om startups än att starta ett medieföretag.

Juni 2013: Visar data för tidigare investerare. De säger att de skulle betala mycket pengar för den här typen av data. Danielle har 350 000 dollar kvar från Referly och rullar den investeringen till Mattermark. Marc Andreessen och VC-företaget NEA bidrar till hennes bankrulle så att hon kan anställa utvecklare för att bygga MVP för Mattermark.

3 juni 2013: Mattermark lanseras officiellt och VC-företag börjar registrera sig för att stå på Mattermarks väntelista.

Juli 2013: Börjar debitera $499 per användare och månad för Mattermark, som vid den tiden är ett glorifierat kalkylblad med hundratals datapunkter om startups. Flyttar till ett riktigt kontor. Tjänar $4 491 under den första månaden.

Februari 2014: Danielle går dörr till dörr till VC-företag i Menlo Park för att sälja prenumerationer på Mattermark till dem. Anställer kontoansvarig för att säkerställa kundernas framgång, och utökar teamet till 15 personer. Växer Mattermarks intäkter 10x på 8 månader.

December 2014: Får 1,4 miljoner USD i årliga återkommande intäkter.

13 maj 2016: Talar på Hustle Con, är imponerad av data som visar att Hustle Con-deltagare är 150 % gladare än icke-deltagare.

Hur Mattermark tjänar pengar

Mattermark är en plattform som hittar, analyserar och förklarar data om startups för att identifiera växande företag och hjälpa investerare att fatta smarta investeringsbeslut. Majoriteten av den data som Mattermark använder är allmänt tillgänglig.

Steg 1: Mattermark genomsöker sajter som AngelList, Crunchbase, Twitter, Google, LinkedIn och Wikis för att samla in data om företag.

Steg 2: De använder dessa data för att identifiera trender, som personalens tillväxttakt, investeringsrundor, kundförvärv, intäkter, webbsidesrankning, webbtrafik och burn rate.

Steg 3: Mattermarks team flaggar data som inte stämmer överens och kontrollerar manuellt vissa delar av data för att säkerställa noggrannhet

Steg 4: Mattermark tittar på all data och tilldelar en poäng till varje företag de indexerar. Ju högre poäng, desto bättre går företaget, och desto mer sannolikt skulle de rekommendera det till en potentiell investerare. Ett negativt betyg innebär att företaget slutat anställa och tappar webbtrafik (ett dåligt tecken).

Steg 5: Folk hör om Mattermark via företagets blogg, som publicerar dagliga uppdateringar om startups och investerare. VCs betalar $499 per användare och månad för att få tillgång till denna data.

Steg 6: VC:er fattar smartare och effektivare beslut om vilka företag de ska investera i.