Hur finansiell teknik kan rädda liv

Efter personliga tragedier skapade MIT-professorn Andrew Lo en ny finansieringsram för bioteknik. En av hans elever startade en startup baserad på det.

Andrew Lo som är direktör för MIT Laboratory for Financial Engineering talar till publiken under en keynote-session vid Amazon Re:MARS-konferensen om robotik och artificiell intelligens på Aria Hotel i Las Vegas, Nevada den 6 juni 2019. (Foto av Mark RALSTON / AFP) (Fotografi bör läsa MARK RALSTON/AFP via Getty Images)

Andrew Lo är en legend inom finans.

Utnämnd till en av Tid s 100 mest inflytelserika personer 2012 — med tidningen beskriver honom som en korsning mellan Charles Darwin och Adam Smith - MIT finansprofessorn har lärt ut en generation av hedgefondkvanter.Medan termen 'finansiell ingenjörskonst' ofta får en dålig association, kan Lo:s arbete inom bioteknikområdet leda till banbrytande botemedel.

För nästan ett decennium sedan förlorade Lo sin mamma...

... och 5 andra personer nära honom till cancer under en 4-årsperiod, enligt a Bloomberg Rapportera.

Efter dessa tragedier gav Lo sig ut för att se hur finansiell teknik kunde hjälpa till att hitta botemedel mot sällsynta sjukdomar. I sin forskning fann Lo att många biotekniska startups inte kan få finansiering på grund av vad som kallas 'dödens dal'.

Ett framgångsrikt nytt läkemedel kan betala 2 miljarder dollar per år under ett decennium och bara kosta 200 miljoner dollar att skapa... men chansen att lyckas är låg (5 %); även med den utdelningen vägrar många investerare risken.

Tänk om du kunde poola risken?

Lo föreslog att man skulle skapa en fond på 30 miljarder dollar för att finansiera 150 bioteknikföretag (200 miljoner dollar vardera). Den viktigaste insikten var att varje startup måste rikta in sig på en annan (och orelaterade) sjukdom.

Anledningen: Lo ville att alla startspel skulle vara helt okorrelerade, vilket innebär att ett misslyckande av en inte skulle ha någon effekt eller relation till en annan.

Med hjälp av denna modell visade hans forskning att oddsen att hitta:

  • En drog = 99 %+
  • Fem droger = 87 %+

Detta tillvägagångssätt minskade i praktiken bioteknikfinansiering för de mest konservativa (och största) investerarna i världen.

Neil Kumar – en av Los elever – använde ramverket

Och lanserade BridgeBio Pharma 2015. Lo var en liten investerare medan megafonder som PE-jätten KKR och VC-fonden Sequoia hällt i hundratals miljoner.

BridgeBio centraliserar forsknings- och driftsfunktioner men spinner ut nya läkemedel i separata dotterbolag (det kallas 'Andrew-modellen'). Idag har BridgeBio 20 sällsynta sjukdomsprojekt på gång och 4 är i fas 3-prövningar, pr. Bloomberg .

Firman börsnoterades 2019 och är värd ~$9B.

För Lo är det positiva nyheter men det finns mer att göra: 'Ju mer finansiering som kommer in i branschen', säger han, 'desto snabbare är de vetenskapliga framstegen vi kommer att göra.'