Husbetjänten som var pionjär inom franchiseverksamhetsmodellen

Martha Matilda Harper trotsade sociala vägspärrar och könsnormer för att bygga en framgångsrik kedja av frisörsalonger. Mer än ett sekel senare är hon fortfarande i stort sett okänd för allmänheten.

Ray Kroc krediteras ofta som 'fadern' till franchising affärsmodell.

Men 60 år före McDonald's byggde en kvinna vid namn Martha Matilda Harper sin egen formidabla franchise av frisörsalonger - den första i sitt slag i USA - och utbildade hundratals underprivilegierade kvinnor att driva sina egna företag.

Harper var inte bara banbrytande inom franchising utan är allmänt krediterad som en banbrytare inom den moderna frisörsalongsbranschen, som nu är en 20 miljarder USD marknadsföra. En före detta tjänare som flydde fattigdom, byggde hon ett imperium med 500 salonger över hela världen. Och hon gjorde allt under en tid då kvinnor i stort sett tystades ner i sina entreprenörssysselsättningar.Trots dessa prestationer har de flesta aldrig hört talas om henne.

Född i träldom

Född den 10 september 1857, i en liten by i Ontario, Kanada, började Marth Matilda Harper livet med dystra framtidsutsikter.

Hon var den fjärde av 10 barn - som alla delade en timmerstuga - och hennes far, skräddare till yrket, var (med hennes senare ord) en 'sträng, orubblig engelsk pionjär som var alltför upptagen av sin dagliga kamp för att betala akta mycket för [henne].'

Så småningom vände han sin verksamhet till att 'hyra ut' sina barn för arbete.

Vid 7 års ålder skickades Harper iväg för att vara husbetjänt åt en rik gårdsägare i Ontario. I utbyte mot en ansträngande kur med städning, matlagning och underhåll av gården fick hon cirka 4 USD i månaden (cirka 130 USD idag). Varje krona gick tillbaka till hennes far.

Martha Matilda Harper som barn i Ontario, Kanada (Rochester Museum and Science Center)

Fem år senare överfördes Harper till en närliggande läkares hem, som letade efter hushållshjälp i kölvattnet av sin frus död.