Instagram vill att du ska ta en paus, typ

Instagram tillkännagav en ny funktion som heter 'Take a Break' som uppmuntrar användare att gå bort från appen efter att ha använt den i 10, 20 eller 30 minuter i sträck.

En användare på det sociala nätverket Instagram i L'Aquila, Italien, den 3 oktober 2020. Idag fyller Facebooks program Instagram tio år från lanseringen. (Fotoillustration av Lorenzo Di Cola/NurPhoto via Getty Images)

Källa: Getty Images/NurPhoto

Det var bara några år sedan som Instagram var det skrävel om hur mycket tid användarna spenderar på appen. Nu lanserar den en funktion som hjälper användarna att gå undan.'Ta en paus' låter användare schemalägger påminnelser i appen som uppmuntrar till en timeout efter 10, 20 och 30 minuters kontinuerlig användning, per TechCrunch .

Tillkännagivandet följer någon allvarlig dålig press

Förra månaden läckte dokument avslöjat Facebook visste att Instagram hade giftiga effekter på tonårsflickor, men tonade ner problemet. Strax efter det pausad utveckling på Instagram Kids, en barncentrerad version av appen.

Instagram är inte den första sociala medieplattformen som lägger till funktioner för att begränsa beroendeframkallande användning för barn:

  • Tick ​​tack infogar videor i användarnas flöden och uppmuntrar till en paus när de har rullat för länge
  • Douyin , TikToks kinesiska motsvarighet, nyligen lanseras obligatoriska 5 sekunders pauser mellan videor för att minska beroendeframkallande användning
  • Youtube har en hel app som heter YouTube Kids, där föräldrar kan ställa in kontroller kring skärmtid

Kritiker är skeptiska att Instagram faktiskt bryr sig

'Ta en paus' är en opt-in-funktion, vilket innebär att användare måste ställa in den manuellt. Kritiker hävdar att att göra det till en standardinställning skulle bevisa att Instagram menar allvar med att stävja beroendeframkallande beteende.

Även om funktionen kanske inte är perfekt, vet vi att den fungerar när Instagram brass börjar skryta om hur många användare är det inte använder plattformen.