Johanna Basfords målarböcker för vuxna är den nya meditationen

Målarböcker är den nya vurmen bland vuxna och har visat sig minska stress och ångest. Din inre dagis är så glad just nu.

  johanna basford

2007 släppte Johanna Basford, en brittisk illustratör för Nike och Absolut Vodka, gratis en serie skrivbordsunderlägg. Snart började folk ladda ner Basfords tapeter och hävdade att färgläggningen i hennes arbete lugnade dem.

När ryktet om Basfords terapeutiska konst spreds, kontaktades hon av Lauren King Publishing, en förläggare som var intresserad av att få henne att skapa en serie målarböcker för barn.

Basford hade dock andra planer.'I åratal har folk sagt till mig att de skulle vilja färglägga mina monokroma skapelser, så jag ställde upp en målarbok för dem för vuxna', berättade hon BuzzFeed News . 'På den tiden var färgning för vuxna inte den globala trenden som det är nu, så de var förståeligt nog lite skeptiska.'

Basford släppte sin första målarbok för vuxna 2012. Sedan dess har hon sålt över 2 miljoner kopior (wow). Hon har för närvarande (dec 2015) tre av de tjugo bästa bästsäljande böcker på Amazon , och åtföljs av fyra andra målarböcker som avrundar bästsäljarlistan. Otroligt nog var hennes böcker under sommaren de två bästsäljande böckerna på Amazon som var hennes.

Men fungerar målarböcker för vuxna egentligen?

Naturligtvis kan målarböcker för vuxna bara vara ytterligare ett exempel på att vår generation vägrar att växa upp. Sommarläger för vuxna är nu en sak, liksom vuxna förskoleklasser . Kan detta bara vara ännu en modefluga?

Ja, det kan det, men målarböcker för vuxna som ett stresslindrande verktyg har vetenskapens stöd.

Innan målarboksvillet kom, använde den berömda psykiatern Carl Jung konst i början av 1900-talet som en avslappningsteknik med sina patienter. Jung hade patienters färg i mandalas: cirkulära mönster med koncentriska former som liknar fönstren i gotiska kyrkor. Jung skulle använda sin patients konstverk för att förstå deras känslor.

Även om jag inte skulle gå så långt för att säga att att använda en midnattsblå kontra en marinblå i en målarbok är ett tecken på att du är lynnig, är målarböcker för vuxna ett användbart dekompressionsverktyg.

När en person färgar använder de logik när de färgar inom linjerna och kreativitet när de bestämmer vilken färg som passar bäst. De små, exakta färgningsrörelserna aktiverar hjärnbarken, som slappnar av den del av hjärnan som styr känslor och stress.

Med andra ord, när vi färgar fokuserar vi på färgen och inte våra bekymmer.

Förutom en lugnande effekt har färgsättning också visat sig hjälpa vuxna att få kontakt med sitt inre barn. 1966 studerade Stuart Brown, en psykiater, Charles Whitman, den berömda mördaren som sköt ner 48 personer från ett torn vid University of Texas.

Brown upptäckte att Whitman som barn sällan fick leka. Detta fynd sporrade Brown att studera ytterligare 26 massmördare, vilket visade att 96 % av dem hade en liknande historia av att ha väldigt lite lektid i sin barndom.

Med hjälp av sin studie fortsatte Brown med att skriva en bok som visar ett samband mellan hur mycket lek vi upplever och vår framgång i den akademiska världen, vår förmåga att minska stressreducering och förnya på jobbet.

Med andra ord, mer lek är lika med mer framgång i livet.

Så varför är inte Moon Shoes eller Tamagotchis populära bland vuxna? För att målarböcker, till skillnad från de flesta leksaker, är guidade. Du behöver inte tänka när du gör det. Det finns inga instruktioner eller regler. Och det finns inte en överväldigande tom sida att tänka på vad du ska göra härnäst, eller tusentals val att välja från den kramp i din hjärna.

Att följa mönstret i en målarbok är lugnande. Det är en nischaktivitet som du gör medan du tittar på Netflix. Ingen tanke. Bara gör.

Så gå vidare. Skaffa dig en målarbok. Du kan skylla ditt köp på vetenskapen. Varsågod.

För alla er färgande noobs, här är en länk för Basfords mest sålda bok.