'Jordnötsbiffar' och 'nötkotletter'... 1900-talets falska kött

En gång i tiden hade The Impossible Burger konkurrens.

Det här stycket är en del av en ny serie där vi lyfter fram historiska trender som känns relevanta nu. Skicka tips till [e-postskyddad] .

Det är lätt att känna att vi lever i en alternativt kötts guldålder.

Men spola tillbaka 110+ år, och du kommer att hitta en liknande trend: Då kunde tidningar inte få nog av explosionen av 'grönsakskött'.Nötig för nötsocker?

1896 uppfann dietisten och spannmålskungen John Harvey Kellogg sin första köttersättningen — Nötsocker.

Det såg ut lite som Nuteena, en konserverad måltid gjord av jordnötter, soja och majs som amerikanska butiker sålde fram till 2005.

Nuttose var långt ifrån ensam:

  • I början av 1900-talet, en Chicago Tribune krönikör vid namn Jane Eddington serveras recept på korv gjorda av ett smörgåsbord av ingredienser: linser, ströbröd, hårdkokta ägg, aubergine, makaroner och ris.
  • Sedan var det The Vegetarian Meat Company, ett kortlivat företag som sålde 'jordnötsbiffar' , nötkotletter och andra proteinpreparat .”
  • Kellogg själv kom senare ut med Nuttolene, ett pålägg som hade 'konsistensen av färskost, en köttig smak och sammansättning.'

Mmm... matsmältning!

Min favorit ta på allt detta kommer från Kväll Kansan-republikansk , som 1901 lyrat att 'grönsakskött' är 'nästan omöjligt att skilja från nötkött eller fårkött.'

Och oroa dig inte - enligt tidningen är 'en stor fördel med 'grönsaksköttet' att det är 'försmält': det eliminerar nästan helt och hållet nödvändigheten av de vanliga assimileringsprocesserna.'