Möt tjejerna som lever på cosplay

Att tjäna pengar genom att göra det du älskar är drömmen, men det är inte många som får chansen att leva det. Möt tjejerna som har förvandlat sin passion för animekultur och videospel till en fulländad karriär, komplett med stora förmåner.

J

så du vet, Lindsay Elyses bröst är 100 % äkta.

Hennes klyvning kan se gravitationstrotsande ut, men hon vill att du ska vara tydlig med att de alla är hennes. 'Folk älskar bröst. Jag älskar bröst. Bröst är fina!' hon säger. 'Men jag är inte bara en jättetutt.'Säkert.

Lindsay är en av få professionella cosplayer på heltid i världen. En karriär som hon har haft i över ett decennium.

'För några år sedan sprängdes komiska konventioner och cosplay, och att vara en professionell cosplayer blev en grej', sa hon. 'Det är min enda inkomstkälla.'

Och Lindsay vet hur man gör det. Genom att designa och bära vackert utarbetade outfits – och visa upp dem i snygga fotograferingar – har hon skapat en legion av fans. Det är därför hon blir frågad om sina bröst så regelbundet; ett bevis på hennes popularitet och en sorglig kommentar om tillståndet för spelare idag.


T

goy ettåriga Amie Lynn var i Tokyo förra veckan.

Hon kommer att vara i Paris i mitten av oktober. Där ska hon bestiga Eiffeltornet, äta makroner på Montmartre och ta en selfie med Mona Lisa. Gratis. Dessa resor kommer inte att kosta henne ett öre. Faktum är att hon förmodligen kommer att tjäna pengar på sina resor.

Ett foto postat av YAKU (@misshabit)

Detta beror på att Amie – känd som MissHabit för henne 56 700 Instagram-följare och 305 646 facebook-fans (sedan den 29 september 2015) är en professionell cosplayer på deltid. Hon klär regelbundet ut som karaktärer från Final Fantasy och Metal Gear för nördkonventioner. Amie har ägnat de senaste sex åren åt att förvandla sin hobby till en inkomstkälla – vilket också hjälper till att finansiera hennes väg genom college. Ja, hon är tredje året journaliststudent vid University of Arizona i Phoenix.

Här är några av hennes favoritkläder:

Ett foto postat av YAKU (@misshabit)


Yuna från Final Fantasy X

'Hon är hälften Al Bhed och jag är hälften kines så det är ungefär samma sak, jag är Yuna!'


Guan Yinping från Dynasty Warriors

Fotograf Eric Ng från BigWhiteBazooka
Fotograf Eric Ng från BigWhiteBazooka

Ett foto postat av YAKU (@misshabit)

Hon ser dålig och läskigt korrekt ut, men hur gick hon från speltjej till drottning av cosplayvärlden?

Amies kärlek till cosplaying hände av misstag. Hon hade länge varit fan av tv-spel, men hade aldrig tänkt på att klä ut sig förrän hennes vän bad henne att gå med i deras gruppdräkter för Los Angeles Anime Expo.

Temat var Code Geass, och Amie gick som C.C. häxan, komplett med tjock svart eyeliner och långt grönt hår. Hon bar en outfit köpt från eBay.

Konventet var roligt och Amie älskade hur folk reagerade på hennes kostym. Men hon var inte ett fan av en-storlek som passar alla kostymer och bestämde sig för att börja arbeta med skräddarsydda skapelser.

Hon började göra sina egna kostymer och lärde sig själv att sy och bygga rekvisitagevär. Hon arbetade på en budget, använde julklappspapper för att skissa ut sina mönster och klippa ut mönster, och hon använder ofta PVC-rör och hantverksskum för att skapa vapen och pistolrekvisita.

Och ovanligt nog förvandlades detta nördiga tidsfördriv till ett stadigt kassaflöde. 'Det hände av misstag,' sa hon till The Hustle, 'en av de där konstiga ödets vändningar som du aldrig förväntar dig kommer att hända dig.'

Folk började lägga märke till henne vid kongresser. Hennes uppmärksamhet på detaljer, hennes energi och hennes entusiasm för allt som var nördigt. Det var naturligt. Det var inte fejkat. Det tog inte lång tid för Amie att bli kontaktad.

En främling gav henne sitt kort när hon gick genom hallen. Skulle hon vilja marknadsföra deras monter? Detta verkade galet för henne; skulle någon ge henne pengar för att gå till evenemang hon älskade? Hur kunde hon säga nej?

Till att börja med var lönen inte bra – 'som en dagstaxa, en låg dagrate' sa hon, men förfrågningarna började hopa sig.

Men varför inte använda modeller? 'Det är mer autentiskt än inhyrd hjälp,' sa Amie, 'cosplayers älskar vad de gör.'

Ett foto postat av YAKU (@misshabit)

Och människor ägnar tid åt saker de älskar. Det är skissandet, planeringen, materialköpet, timmarna med limpistolen och sprayfärgen. Det är hårt arbete. Amie skulle kunna skapa en på två dagar, om det bara är att sy (som hon Eva Metal Gear Solid kostym) men allt med rustning – som hon föredrar – tar var som helst från en vecka till två månader . Amie ser inte cosplay som en karriärväg på heltid. 'Jag vill bli känd för mer än det här,' sa hon. 'Jag vill inte överdriva det.' Hennes drömjobb är att jobba med gaming-PR och hjälpa företag att ta reda på hur de kan nå fler människor. För tillfället är cosplay hennes gyllene biljett, en passion som låter henne resa jorden runt, gå på kongresser och spela klä upp för pengar. Vissa företag vill att hon ska klä sig i kostym, andra begär att hon ska bära deras t-shirts.

Varför spenderar varumärken $1000 på cosplayers?

Vad är fördelen för varumärkena som anställer henne? I september 2015 vid den inledande TwitchCon i San Francisco arbetade Lynn på DeepSilvers monter, pratade med deltagarna och klädde sig i en svart t-shirt och jeans. Bara hennes tjocka gröna hår och pannband med diamantkatter identifierade henne som THE Amie Lynn, Cosplayer extraordinaire.

Ett foto postat av YAKU (@misshabit)

Men även minus hennes Final Fantasy reser sig kan Amie dra en publik. Hon postade en åtta sekunder lång video berätta för sina Facebook-fans att hon var där; hittills har den 2129 visningar och 249 likes. Och många monterbesökare begärde selfies och bilder med henne – det är native advertising på jobbet.

Och att bara vara där är bra för DeepSilver (som inte har svarat på en begäran om kommentar). Amies arbete i deras monter (kl. 12-16, fredag ​​och lördag) ledde till många medieinslag, alla som refererade till DeepSilver och diskuterade deras nya spel. Det är en klar vinst för varumärket.

Företag hon har arbetat med inkluderar MadCatz (som tog henne till Tokyo) och DeepSilver (tog henne till San Franciso).

Ett foto postat av YAKU (@misshabit)


Cosplayer på heltid: Lindsay Elyse

För närvarande är Lindsays hår så blekt att det ser silverfärgat ut under neonljusen TwitchCon , den San Francisco-baserade konventionen för Twitch-streamers. Detta får hennes ögon att springa, vilket ger henne ett animeliknande utseende, stora ögon, ljust hår, blekt ansikte. Och detta är avsiktligt; cosplaying har varit Lindsays heltidsspelning det senaste decenniet och hon vet hur man arbetar i ett rum.

Lindsay är uppriktig om hur hon får sitt yrkesval att fungera. Det handlar om ympning och att ha en tung närvaro på sociala medier. Hon driver en hektisk Facebook-, Twitter- och instagramsida och har haft en Reddit AMA som fått 796 kommentarer.

Låt oss bryta ner hennes inkomstströmmar

Lindsays inkomst delas in i fem kategorier:

  1. Utseendeavgifter
  2. Resestipendier
  3. Modelleringsarbete kopplat till cosplay
  4. Produkter som hon fått för jobbet
  5. Vinster på att sälja tryckta/signerade fotografier och merchandise

De flesta cosplayers är blyga för att avslöja sina exakta siffror, så vi hämtade några från branschexperter. Cosplay fotograf Don McCaskill sa att en låg dagspris är $75 till $300 för en cosplayer. Men för de 'bästa cosplayerna' sa han till The Hustle att allt från $50 000 till $100 000 är möjligt, även om detta gäller cirka åtta personer. Ytterligare modelleringsjobb kan dra in $10 000 – $20,000.

Och en hel del intäkter kommer från försäljning av varor. McCaskill uppskattar att 'top tier' cosplayers kan tjäna runt $70-125 000 per år. Om en cosplayer går på 26 kongresser per år och säljer 100 utskrifter (ett lågt antal) per helg för $20, så är det $52 000 per år. Minuskostnader (smink, utrustning, fotograferingar) som låter ganska sött. Och det här är Nordamerika. Den asiatiska marknaden är mycket större och några av dess stjärnor – som Alodia Gosiengfiao (5 miljoner plus Facebook-fans) kan lätt dra in en hög sexsiffrig inkomst.

Lindsay klarar sig ganska bra för sig själv, och hennes berömmelse har lett till några stora samarbeten med varumärken. Hennes senaste är ett med ZQGames , där hon spelade Celestia.

Lindsays kostnader är mestadels för kostymer. Priserna varierar beroende på komplexitet. Hennes favoritdräkt, Game of Thrones Cersei Lannister kostade $200 (och sålde inte många tryck). För detta använde hon möbeltyg för $30 per yard. 'Jag känner att jag förkroppsligar henne väldigt bra: jag behöver inte le och jag kan bara smyga åt alla och låtsas som att jag inte bryr mig.'

'Det är svårt att lägga mycket pengar på något och inte få något tillbaka, men det är liksom bara chansen du tar!'

Hennes arbetsmoral: cosplay är inte bara att klä ut sig

En vanlig dag vaknar Lindsay mellan nio och tolv. Hon dricker en kopp kaffe, 40 % kaffe, 60 % gräddkanna och börjar plöja igenom sina e-postmeddelanden. Och så får hon jobba på sin nästa kostym, något som tar upp det mesta av hennes tid. Om hon känner sig hungrig äter hon Doritos (hennes favorit) och Guinness är vad hon kopplar av med. Hennes genomsnittliga arbetsvecka är 60+ timmar.

Ett foto postat av Lindsay Elyse (@ohhlindsayelyse)

Detta är uppdelat i frakttryck, sociala medier och arbete med nya cosplay-outfits. Hon anställde nyligen tre personer för att hjälpa henne med frakt; människor att packa, märka och skicka ut hennes grejer till fansen.

Sociala medier är allt för henne

Hennes statistik:

Lindsay är produktiv när det gäller att uppdatera sina profiler och hon får fantastisk respons från sina fans.

'Jag brukar göra 1000 saker åt gången.'

Och för att hålla sin innehållsström upptagen måste hon arbeta hårt och göra nya kostymer att styla och fotografera.

Hennes garderob

Efter ett decennium av cosplay konkurrerar Lindsays garderob med Sex and the Citys Carrie. Löjligt och ouppnåeligt. Men inte alla av hennes outfits har klarat det. Hon är en angelägen om att återanvända kostymdelar i sina nya mönster. Hennes Ariel-cosplay använder hennes Margaery Tyrell-kjol.

Lindsays passion är stämplad på hennes kropp i form av tatueringar. En liten ljussabel på hennes finger, en Tron-logotyp på handleden, en Kingdom Hearts-krona och XIII ovanför armbågen en hord som symboliserar hennes fot, och texter från Bring Me the Horizons på hennes mage. Den här tjejen vet hur man engagerar sig.

Kreditera: David Ngo fotograf

Så hur blir du en cosplayer på heltid?

Lindsay betonar att hennes cosplaykarriär härstammar från hennes sanna kärlek till nördighet, som har sitt ursprung i hennes barndom att spela Livskraft på NES.

Detta ledde till upplevelser av konsoler och PC-spel, och en livslång passion för Warcraft och Kingdom Hearts. Efter att hon började göra sina egna kostymer för evenemang, insåg hon hur efterfrågade hennes dödar var; en tjej som brinner för spel och gillar att klä ut sig till karaktärer är ett seriöst marknadsföringsverktyg.

Passion, äkthet och heta. Vinnande kombo, eller hur? Hon är övertygad om att hon bara jobbar med företag där hon gillar spelen. 'Jag vill kunna nörda med fans!' sa hon, 'För att inte vara som ummmm jag spelar inga Bethesda-spel.'

Ett foto postat av Lindsay Elyse (@ohhlindsayelyse)

Men för att göra vinst måste du vara kunnig och social

Nätverk är nyckeln, säger Lindsay, det handlar om att ansluta till andra cosplayers och stora företag: att vara riktigt aktiv med uppdateringar. Och få kontakt med hennes fans. På TwitchCon tog hon massor av selfies med deltagare och la upp dem på sin Twitter-sida. Hon var en tidig användare av Twitch och insåg hur streaming kunde hjälpa till att bygga upp hennes varumärke. Det har hon nu 77 820 följare på Twitch med över en miljon likes.

Lindsay är öppen för olika sätt att tjäna pengar på sitt varumärke och är flexibel med företag. Hon säger att företagare behöver ha en tjock hud. 'Bryr bara inte' är hennes råd. Hon säger att du bara måste fortsätta – kom ihåg att internet är ett grymt och illvilligt ställe för en tjej i bikini-topp och tomteöron.

Framtiden för heltidsanställda cosplayers

Lindsay och Amie inser båda att de inte kan cosplay för alltid och ser sig själva gå in i en karriär inom spelvärlden; en plats de redan har ett starkt fotfäste. 'Jag vet att jag måste växa upp så småningom och kan inte springa runt i kostym för alltid', säger Lindsay... men så länge folk fortsätter att klicka på hennes bilder har hon en lång sikt framför sig.

Omslagsbild: Adam Patrick Murray