När tekniknördar får en makeover

Allt mer i rampljuset byter Silicon Valleys tekniska chefer i sina huvtröjor och sneakers mot 'stora pojkkläder'.

Huvtröja, start-t-shirt i ett tidigt skede, ljusa sneakers, jeans: Det här är uniformen för en blivande miljonär i Silicon Valley.

Teknikarbetare har länge varit hånade för deras fruktansvärda modekänsla - även om deras signatur 'I don't care'-utseende är designad. I en bransch som är besatt av sparsamhet, utilitarism och effektivitet är att klä ner sig ett märke av stolthet.

Men saker och ting börjar förändras: I allmänhetens ögon vänder sig tekniska chefer alltmer till personliga stylister för att se över sin image – och ibland hela sitt personliga varumärke.Där mode kom för att dö

Under 1980-talets teknikboom kastades alla kulturella normer ut genom fönstret/fönstren. ™.

På företag som Apple, Atari och Sun Microsystems, anställda kom till jobbet vid middagstid och gick vid 02:00. De tog med sina hundar till jobbet. De bar håret i feta hästsvansar. Och de undvek traditionella klädkoder: Kostymer övergavs för avslappnad affärsverksamhet; business casual gav vika för t-shirts och 'econo-märkessneakers'.

Denna noggrant manikyrerade 'effektivitet framför utseende'-etos har fortsatt genom åren, underblåst av några av teknikens mest framstående ledare.

 zuckerberg garderob
Mark Zuckerberg är känd för att ha på sig samma sak varje dag - och hans garderob vittnar om detta (via Mark Zuckerbergs Facebook-sida)

I samma stil som Steve Jobs har Mark Zuckerberg på sig samma sak varje dag: en grå t-shirt och jeans. 'Jag vill verkligen rensa mitt liv för att göra det så att jag måste fatta så få beslut som möjligt,' han sa av sin garderob, 2014.

Zucks minimalistiska utseende är inte bara en handling av effektivitet - det är en uppmaning till världen att han är en man av folket, en man av kodarna, trogen sina rötter. Det är också, åtminstone delvis, en noggrant utformad handling: Hans t-shirts är skräddarsydda i Italien och kostar $295 per pop.

'Det är en klyscha att teknikarbetare inte bryr sig om vad de har på sig', skrev riskkapitalisten Peter Thiel i Noll till ett . 'Alla från slackers till yuppies 'kurerar' noggrant sitt yttre utseende.'

Men denna 'jag bryr mig inte'-trenden håller på att blekna

Under de senaste åren har tekniska chefer omedvetet hamnat i allmänhetens rampljus.

De är inte längre bakom kulisserna och återskapar kodrader: De vittnar i Washington, håller tal vid internationella banketter och pryder tidskrifternas omslag. Allmänheten granskar varje steg.

Som Paul Kedrosky, från SK Ventures, berättade Marknad , vi är i en tid av 'kändisteknikchefen.' Plötsligt är chefer - av vilka många är före detta kodare utan tidigare bakgrund i affärer (och ofta utan modekänsla) - i en position där de måste tas på allvar av den bredare allmänheten. De börjar med sin garderob.

Se inte längre än Jeff Bezos, som mellan 1998 och 2017 lyckades svänga från en sjunkande tröjaentusiast till en Vin Diesel-kroppsdubbel i en powerväst. Eller Elon Musk, som gick från en skallig kodare i en lila knäppning till en perfekt kapad alfahane i skinnjacka.

 bezos då och nu
Jeff Bezos (överst) och Elon Musk (nederst) har båda genomgått dramatiska estetiska förvandlingar ( Kampen )

När Zuckerberg vittnade inför kongressen tidigare i år verkade många på kullen mer bekymrade över hans garderob än själva dataintrånget i Cambridge Analytica.

'Ska han ha kostym och ren vit skjorta?' President Trumps främsta ekonomiska rådgivare, Larry Kudlow, frågade pressen dagen före förhandlingen. 'Det är min största fråga: Kommer han att bete sig som en vuxen, som en stor företagsledare, eller ge mig den här falska ballongen - vad är det? — huvtröjor och byxbyxor?”

Dräkten, ställde den The New York Times , betecknade Zucks metamorfos. '[Det] var ett uppväxtögonblick', skrev tidningen. 'Dräkten är den vuxnas dräkt, medan T-shirten är tonåringens dräkt, den lediga, regelbrytaren.'

Tekniska chefer accepterar motvilligt detta - och de tappar sina huvtröjor för en modig ny värld av stil.

Huvtröjautrotaren

Som personlig stylist med rötter i Silicon Valley i 25 år, har Victoria Hitchcock bevittnat de skiftande tidvattnen av 'tech-mode' i första hand.

Efter att ha jobbat som landningsmodell och teknikmarknadsförare bestämde hon sig för att göra karriär som stilkonsult. Med ett lån på 5 000 USD från sina systrar lanserade hon Victoria Hitchcock stil i slutet av 90-talet, på höjden av Dot-Com-boomen.

Idag inkluderar hennes kunder tekniska chefer på Apple, Google, Uber, Microsoft och IBM. Som hon berättade Vox , hennes roll är att hjälpa dem 'gå från pojkar till män.'

Processen är ungefär som den (nu avvecklade) tv-serien Vad man inte ska ha på sig . Det börjar med en Skype-konsultation, där Hitchcock lär känna sin klient (hans/hennes livsstil och schema; vad han/hon gör för skojs skull; varför han/hon vill ha en förändring, etc.). Sedan finns det en 'garderobsredigering.'

'Jag ska gå igenom hans garderob och i princip filtrera bort det dåliga,' säger hon. 'Och vi börjar från grunden.'

Några av de vanligare 'misstagen' hon ser i teknikarbetarnas garderober: gamla, översträckta jeans, mockasintofflor (som bärs som vardagsskor), Crocs och khakis (som hon säger att 'ingen någonsin borde bära').

 tekniskt mode
Dags att bli av med de där Crocs (the Hustle)

'Denim är ett av de mest uppenbara brotten', säger Hitchcock. 'Några av de här killarna tycker att det är okej att behålla ett par jeans i 4 eller 5 år. Det tappar sin form med tiden, och det är en helt annan passform då.'

Tekniker är också extremt noga med sina strumpor. 'Allvarligt', skrattar hon, 'jag hör så mycket om strumpor: För tjocka, för tunna, för höga, för låga... De kämpar med strumpor.'

När de kränkande föremålen har filtrerats bort följer Hitchcock med sin klient på shoppingresor och pekar ut saker att leta efter baserat på kundens smak och livsstil. För sina tjänster debiterar hon en initial konsultavgift på ~$2k; efter det är det $275 per timme.

Mer avancerade kunder väljer ofta att hålla henne kvar, med en hastighet av 10 000 USD per år.

En helt ny person

I den åldersbesatta dalen, där medianarbetaren är en ren 29 år gammal , attraherar Hitchcock åldrande tekniska chefer som har estetiska identitetskriser.

'Tekniska arbetare i 40-årsåldern är fångade mellan två världar', säger hon: 'De vill ha respekt från de 20-tals kodare som de hanterar, men måste också tas på allvar i möten med VC:er och utländska backar.' (Det visar sig att kinesiska investerare i kostymer på $5 000 inte är imponerade av den gamla t-shirt- och jeansensemblen.)

Henry*, en 37-årig CTO på en medelstor teknisk startup, befann sig nyligen i denna position. Han var 'en av de där [gamla] snubbarna i en knallblå luvtröja och flipflops' och brydde sig inte riktigt eftersom han hängde runt ett gäng underordnade kodare hela dagen.

Under ett pressutbrott bestämde sig Henry för att rådgöra med en stylist: I korthet byttes hans luvtröja mot en kashmirtröja, hans bleka jeans uppgraderades till commuter chinos och han köpte sitt första par oxfords, en välkommen ersättning för hans 6-åriga New Balance 574s.

 Silicon Valley
Till vänster: Victoria Hitchcock; Höger: Några killar som skulle kunna behöva lite hjälp (via Victoria Hitchcock, HBO)

För chefer som Henry föreslår Hitchcock 'kamerafärdiga' kläder som möjliggör enkla övergångar under 16-timmarsdagar.

'Jag har varit med kunder genom hela resan från att starta deras företag, till att sälja, till att komma in i allmänhetens ögon', säger hon. 'Min roll är inte att ge dem en affärsuniform; det är för att hjälpa dem att optimera prestanda.'

Tekniska chefer vill ofta se över inte bara sin stil, utan hela sitt personliga varumärke.

Hitchcock går bortom rollen som en traditionell stylist och in i livets coach, och delar ut råd om allt från att köpa yachter till att hitta kärleken. Hon arbetar med plastikkirurger, tandläkare, hudvårdsproffs, frisörer och fitnesstränare för att ta ut Prince Charmings under deras huvtröjor.

'Ibland,' säger hon, 'är det verkligen som att titta på en helt ny person.'

Modetips för den tekniska livsstilen

Hitchcock erbjuder flera tips för tekniska chefer (och kontorsanställda i allmänhet), som vill behålla ett nonchalant utseende på ett mer sammansatt sätt.

För män:

 • Skor : Låg topp Converse, slip-on Vans, svarta snörskor, Chelsea boots
 • Blast : Lättviktströjor, skjortor i rutmönster, shearling rockar, långa skinnjackor
 • Botten : Skräddarsydda byxor, ett par 'go to hell'-byxor (ljus, djärv färg)
 • Tillbehör : En snygg ryggsäck (Tumi Arrive)
 • Allmänt tips: Undvik att matcha mer än en klädesplagg

För kvinnor:

 • Skor : Pumps för kattungar, korta tossor på den spetsiga sidan (i neutrala färger)
 • Blast : En knälång överrock
 • Botten : Långa pennkjolar
 • Klänningar: Bli flytande, med långa ärmar (tryck i påfågelgrönt och blått)
 • Tillbehör : Crossbody-väskor med gyllene metallkedja
 • Allmänna tips: Välj parfymer som är 'mindre söta och mer mystiska.' använd en återfuktande gel för natten

Det finns naturligtvis ett undantag från dessa regler: Om du heter Jeff Bezos kan du bära vad fan du vill.