Oroligheter över hela Amerika: Den tidiga inverkan på företag

Vi hjälper dig att inventera ögonblicket, lära dig av det och hjälpa andra.

Foto av Hollie Adams/Getty Images

Protesterna över George Floyds död som vällde ut över amerikanska städer i helgen framkallade en av de mest tumultartade perioderna i amerikansk historia. jämförelse med 1968 — och oroligheterna som exploderade efter att pastorn Martin Luther King Jr. mördades.

En störtflod av stöd för Black Lives Matter

I affärsvärlden, dussintals märken talade ut, lovar sitt stöd för rasjämlikhet:  • Nike vände ut och in på sin berömda slogan: 'För en gångs skull, Don't Do It', uppmanade företagets text ny annons . 'Låtsas inte att det inte finns några problem i Amerika. Vänd inte ryggen åt rasism.'
  • Twitter uppdaterade sin bio för att läsa #BlackLivesMatter - en hashtagg som dök upp i inlägg av HBO, Nordstrom och många andra företag, enligt The New York Times .
  • I ett PM till anställda som erhållits av Bloomberg , Apples vd Tim Cook sa att rasismens 'smärtsamma förflutna' fortfarande är närvarande idag. Medan vårt lands lagar har ändrats, skrev han, 'verkligheten är att deras skydd fortfarande inte tillämpas universellt.'

I sitt memo sa Cook att Apple skulle donera till flera grupper, inklusive Equal Justice Initiative, en ideell organisation som fokuserar på rasistiska orättvisor.

YouTube sa att det skulle göra det donera 1 miljon dollar till Center for Policing Equity, en tankesmedja som arbetar med avdelningar för att minska rasskillnaderna i brottsbekämpning.

Hur företag har minskat

Medan stora företag uttryckte sitt stöd för demonstranterna, ledde demonstrationerna också till att vissa storföretag anpassade sin verksamhet.

Amazon minskade leveranser och stängda Whole Foods-platser i några större städer. Apple höll många av sina butiker stängda på söndagen. På söndagskvällen stängde Walmart hundratals butiker över hela landet, enligt Wall Street Journal . CVS stängda butiker i mer än 20 stater .

Inverkan på småföretag

Vissa företagare i städer som skakades av demonstrationerna lämnades för att plocka upp bitarna efter att deras butiker plundrats. Pandemin hotade redan deras försörjning - och ägare vars företag genomsöktes sa att de kanske inte återhämtar sig .

Cynthia Gerdes, en av grundarna av en restaurang i Minneapolis som lades ner på grund av coronaviruset i mars, hade planerat att börja erbjuda avhämtning nästa månad. Men hon sa till Tidning att hon omprövar och kallar oroligheterna för 'ett slag i magen'.