Protester och en pandemi: Ansiktsigenkänning får ännu en närbild

Polisarbete kontra covid-19: Teknik för ansiktsigenkänning är på en besvärlig plats.

Foto av Smith Collection/Gado/Getty Images

Den krypterade meddelandetjänsten Signal vill inte att du ska visa ditt ansikte.

Signal har blivit en favorit- bland demonstranter de senaste dagarna — och det bara meddelat ett verktyg som suddar ut ansikten på bilder som skickas via appen.Vissa demonstranter är oroade över att polisen kan använda ansiktsigenkänningsteknik för att identifiera dem, med hjälp av bilder som cirkulerar på sociala medier.

Polisavdelningar i Seattle, Austin och Dallas har bett om bilder på illegal aktivitet som ägde rum under demonstrationerna, enligt OneZero .

Många andra storstadsavdelningar - i New York, Chicago, Los Angeles, Miami och Philadelphia - har även ansiktsigenkänningsteknik i sina arsenaler.

Det här är en konstig tid för ansiktsigenkänning

Debatter om tekniken har brunnit i flera år. Förra veckan, ACLU stämde Clearview AI — en startup som har minerat 3B+ bilder av ansikten från hela internet – anklagar Clearview för att kränka människors integritetsrättigheter.

Pandemitiden har förändrat bakgrunden: Företag och regeringar flyter ansiktsigenkänningsverktyg som ett sätt att förbättra kontaktspårning.

Ryssland, Polen och Kina är det använder det redan som ett av flera verktyg för att spåra spridningen av COVID-19, och amerikanska högskolor är förbereder att bryta ut ansiktsigenkänning i höst. En amerikansk startup är testar drönare i Indien som känner igen ansikten och upprätthåller social distansering.

Slaget närmar sig... ett topp

Sedan februari har Kalifornien vägt lagstiftning som skulle reglera - och, säger kritiker, utöka - teknik för ansiktsigenkänning i delstaten. På onsdag, den lagstiftande församlingen blockerad notan.

Förutom medborgerliga rättigheter, påpekar många skeptiker att ansiktsigenkänning är det inte särskilt exakt och uppvisar rasfördomar.

Men det har inte hindrat startups från att strömma in: åtminstone 45 företag skryter nu med att de kan spåra ansikten i realtid, enligt OneZero .