Rocket Internet: How It's Like to Work at a Startup Clone Factory

Vi intervjuade i hemlighet en anställd på Rocket Internet, Europas mest ökända inkubator som tjänar miljarder dollar på att hänsynslöst kopiera Silicon Valley-startups.

R ocket Internet är ett av de mest hatade men ändå framgångsrika teknikföretagen i världen. Dels nystartad fabrik, dels riskkapitalföretag, är affärsstrategin att finansiera kloner av Silicon Valley-startups och sedan odla dem blixtsnabbt på europeiska, sydamerikanska och asiatiska marknader. När Rocket Internet väl dominerar en marknad säljer de startupen till företaget de klonade den från.

Deras portföljbolag grundades 2007 av tre tyska bröder – Marc, Oliver och Alexander Samwer – och sysselsätter mer än 30 000 personer. De har ett börsvärde norr om 3 miljarder dollar, som ibland har stigit över 6 miljarder dollar.

Under ledning av Oliver (mellanbrodern) är Rocket Internet känt för sin aggressiva tillväxttaktik, som tar företag från idé till miljarder dollar i intäkter på mindre än tre år. Detta beror delvis på deras mördande anställningsmetoder, ett team av ex-bankirer och enorma mängder finansiering som de satsar på varje satsning.Eftersom bröderna Samwer sällan ger intervjuer har Rocket Internet för det mesta förblivit en mystisk figur i affärsvärlden.

The Hustle arrangerade en exklusiv intervju med en av deras tidigare anställda, ex-VD för en av Rocket Internets mest framgångsrikt klonade startups. Han tillbringade sju år på Rocket Internet och gav oss en beskrivning av de verkliga orsakerna bakom företagets extrema tillväxt och hur det är att arbeta med den mest hänsynslösa VD:n i branschen. Alla namn har ändrats.

Hur Rocket Internet föddes

  Untitled_presentation_-_Google_Slides

Alando, Rocket Internets eBay-klon som såldes såldes till eBay för 50 miljoner dollar efter att ha varit i affärer i bara 100 dagar.

Från dag ett visste Ollie (Oliver, Rocket Internets VD) att han ville kopiera andra företag. Han brydde sig inte om att vara original. Han brydde sig bara om avrättningen. Alando, eBay-klonen, använde till och med samma logotyp som eBay... på tyska.

Fram till CityDeals var det dock oklart om Ollies plan att kopiera startups skulle fungera. Men efter att ha sett CityDeals otroliga framgång formaliserades Rocket Internet-strategin.

Bröderna Samwer startade CityDeals 2010 och sålde det till Groupon för 170 miljoner dollar bara fem månader efter att de startade företaget. Detta var andra gången som bröderna använde denna taktik. Första gången var när de startade en eBay-klon och sålde tillbaka den till eBay för £35 miljoner ($38 158 750 amerikanska dollar) inom 100 dagar efter att sajten lanserades. Eftersom de inte tog medel för eBay-klonen blev folk chockade.

Att bli anställd

'Jag anställdes direkt efter att Rocket Internet kom igång. Jag var VD för ett av deras företag. Vid den tiden hade de redan klonat Zappos och lanserat det i Europa. De ökade verksamheten till 1 miljard dollar i intäkter på bara 30 månader. Det var så framgångsrikt att de ville utöka strategin till alla andra kontinenter.

Jag ville hantera tusentals människor och visste att jag kunde göra det med Rocket. Jag var bara i 20-årsåldern, så det var spännande.”

Marc, Oliver och Alexander Samwer.

Anställa före detta bankirer som VD:ar för Rocket Internets företag

'Alla kom från en bank- eller konsultbakgrund. Ollie frågade sig själv var han kunde hitta de mest osäkra och största överpresterna. Han visste att den typen kom från Goldman och andra konsultföretag, och att de hade den härstamning som gjorde det lättare för honom att samla in pengar – varje investerare respekterade dessa anställda eftersom de hade samma bakgrund.

Vi var alla i mitten av 20-talet med bank- eller konsultbakgrund. Vi visste om siffror och vi var entreprenöriella men vi visste inte hur vi skulle driva ett företag. När Oliver hittade potentiella VD:ar tog han dem till Berlin och satte dem i ett träningsläger. Han skulle hitta hungriga människor och vara extremt praktisk och lära dem vad som fungerade och vad som inte fungerade.

Jag skulle alltid kunna ringa Ollie. När som helst på dygnet. Och han tog upp och berättade för mig det rätta draget. Jag var för rädd för att ringa honom, men jag visste att jag kunde. Så småningom hade Rocket över 300 VD:ar som arbetade för dem.'

  wimdu-airbnb-640x261

Wimdu vs Airbnb. Wimdu hade 400 anställda som arbetade från 15 kontor över hela världen inom 100 dagar efter lanseringen.

Välj vilken start som ska klonas

'Plockprocessen (där vi kom på vilka företag vi skulle klona) var inte sofistikerad. Barriären för inträde var kapital och utförande. Samhälls- eller teknikfokuserade företag skulle inte göra det eftersom det tar för mycket tid och kundförtroende att tjäna mycket pengar. Vi försökte klona Airbnb, men det fungerade inte eftersom det är så varumärkes- och communityfokuserat. Även om vi hade en personal på 400 anställda på 15 kontor inom två månader, fungerade det inte.

Så småningom insåg vi att de bästa företagen att klona var e-handelsföretag.'

Rocket Internets snabba expansion

'När vi väl valt vilken idé vi ville göra, handlade nästa steg om tillväxt. Det var tillväxt till varje pris.

Det finns tre spakar som vi använde för att framgångsrikt klona ett företag och få det att växa snabbare än originalet: utöka geografin där tjänsten eller produkten finns, skapa ett större produktutbud eller sänka priset för att underskatta konkurrenten. Det mesta av tiden var genom att ha fler produkter och underskatta konkurrenten.

Efter att ha valt spakarna var det dags att växa. De första sex månaderna är en tillväxt på 100 % vecka för vecka. Sedan, efter 1 miljon USD i intäkter, är det 20 % tillväxt varje månad. Vi byggde miljardföretag på 36 månader.

Vi skulle säga till oss själva, 'Vi kommer att dominera den här marknaden och sedan bevisa att vi ökar intäkterna med 20 % månad för månad. Vinsten spelar ingen roll.' Vi behövde bara hålla oss under en viss månatlig brännhastighet. Sedan skulle vi sälja företaget och låta köparen ta reda på hur man gör det lönsamt.'

  oliver_samwer-e1407433613165-1940x1091

Oliver Samwer

Ledarstil

'Alla fick en KPI (Key Performance Indicator) att träffa. Ollie skulle hålla gruppmöten varje vecka på telefon där han bad alla VD:ar att säga deras veckovisa siffror och tillväxt. Om du inte träffade dina siffror eller inte visste dina siffror skulle han slå dig så att du skämdes.

Ollie brände genom folk som en galning. Omgången var löjlig. Högsta ledningen kom och gick. Det krävs en mycket viss prestationsdriven karaktär för att stanna.

Många gillade det inte, men jag gjorde det. Jag älskade att underpresterande fick sparken. Jag jobbade så mycket att jag inte träffade min flickvän på flera veckor. Mina timmar var från 08.00 till 03.00, och min flickvän hängde med mig på helgen på lagret. Det är värre än bank. 150 000 dollar i ett smutsfattigt land utan skatter är mycket pengar. Vi hade en jacuzzi och levde som kungar.”

Starta ett klonat företag

'Vi skulle spendera 5 eller 6 miljoner dollar på två eller tre månader för att komma igång, och sedan 20 miljoner dollar i månaden i fyra eller fem månader. Merparten av pengarna gick till att anställa folk och till att Google och Facebook-annonser snabbt skulle få kunder.

Ett projekt skulle fortsätta tills vi inte kunde samla in mer pengar. Den enda poängen med våra företag var att tjäna massor av intäkter, samla in massor av pengar och sälja dem eller bli börsnoterade. Mer intäktsökning gjorde att vi kunde samla in mer pengar och så småningom sälja företaget. Allt handlar om att samla in mer pengar. Vinsten spelade ingen roll.'

  samwers-e1406762850966-1940x1090

Bröderna Samwer, Oliver & Marc, plus Konstantin Sixt (mitten)

Flytta in i nya territorier

'I början skulle vi flyga till ett nytt land och starta verksamheten från ett litet lager i lägenhetsstorlek. Det är som att vara utplacerad som en fallskärmsjägare. Det enda målet i början är att anställa. Berlins huvudkontor hjälpte oss att spendera pengar på Facebook den första månaden och satte upp webbplatsen.

Inom ett år skulle vi växa från en lägenhet till ett lager på storleken av tio fotbollsplaner. För att göra det behövde vi arbetare för de relativt lågkvalificerade jobben som kundservice och att lägga ut bilder på produkterna online.”

Anställer snabbt

'Vi skulle börja med att rekrytera lokala ledare inom varje sektion för kundservice, leveranskedja och logistik. Vi skulle betala dem 1,6 gånger deras lokala lön och ge dem jobb på plats. För att sälja dem på idén skulle vi berätta för dem hur mycket Amazon eller Alibaba tjänar och hur vi alla kommer att bli rika tillsammans.

Ledarna ansvarade för att anställa fler lokalbefolkning. Ledarna skulle sälja dem på idén om hur stort det ursprungliga företaget är och hur en klon kan bli ännu större eftersom vi skulle lära oss av deras misstag. Vi sa åt dessa ledare att anställa sina vänner för 1,3 gånger det lokala priset. Efter sex månader skulle vi minska de lägsta resultaten och anställa fler.

Efter några månader skulle vi lära de lokala ledarna att göra de mer tekniska saker som Rockets Berlin-högkvarter gjorde, som att köra Facebook- och Google-annonser. Vi skulle skicka några lokala anställda till Berlin för att lära oss om betald marknadsföring. De skulle stanna där i två veckor för att lära sig. De skulle inte sova hela tiden.

De första dagarna är hektiska. Det kändes som att vara i krig. Lagren var oorganiserade. Folk från kontoret skulle också arbeta på lagret om det innebar att få produkterna skickade snabbare.

Vi skulle växa så snabbt att de lokala rederierna inte kunde hänga med. En gång köpte vi hundratals skotrar och hyrde in förare för att leverera paket. Flottan är nu sitt eget företag. Ibland skulle de inte ens ha betalningsprocessorer. Våra egna leveranskillar skulle hämta kontanter. Vid denna tidpunkt är 35 % av Rocket Internets intäkter postförskott – eftersom tillväxtmarknader inte har kreditkortspenetration.'

  raket-1

Rocket Internets komplicerade företagsstruktur som visar dess andel i dussintals företag.

Samla in pengar

”Bröderna Samwer startade Rocket med egna pengar, men nu kommer pengarna för att starta företag från familjen Kinnevik, en rik familj från Sverige. Makarna Kinnevik satsade på Zalora. Efter det såldes gick all vinst tillbaka till Rocket. Det är så de har så mycket pengar. Kinnevik äger 25% av Rocket. Rocket samlar också in massor av pengar från investerare för varje företag.”

Vad som krävdes för att driva ett Rocket Internet-företag

'Rocket skickar tre personer till ett annat land för att starta ett företag: en VD, en CFO och en COO.

VD:n bygger laget, gör marknadsföringen och driver försäljningen. CFO hanterar intäktstillväxt och kassaförbränning. COO ser till att vi har ett tillräckligt stort lager och att paketen levereras.

Alla tre personerna har samma bakgrund. De kommer från företag som McKinsey, Goldman eller något annat toppföretag. De har alla samma numeriska färdigheter (över genomsnittet) och är alltid runt 30 år eller yngre. Ibland är de i 30-årsåldern, men aldrig äldre.'

  pinspire-v-pinterest-1882x1693-1

Pinspire, Rocket Internets Pinterest-klon.

Hur det kändes att kopiera andra företag

'Bröderna mådde inte dåligt av att kopiera. De hade en känsla av att de måste göra Tyskland bra igen, så de bryr sig bara om att bygga stora företag.

Vi skulle kopiera en webbplats exakt. Ollie skulle till och med anställa en kille med en doktorsexamen för att studera webbplatserna vi klonade. Han skickade oss en veckovisa sammanfattning av företaget vi klonade. Vi skulle få allt i den sammanfattningen. Om Amazon ändrade sin kundvagnsbild något eller flyttade den bara två pixlar till vänster skulle vi veta och kopiera den. Under våra veckosamtal pratade vi om hur man replikerar webbplatsen exakt.

De mår inte alls dåligt. De bryr sig inte om. Varannan vecka fick Rockets 300 VD:ar runt om i världen detta nyhetsbrev och vi kopierade det. Jag behövde inte tänka. Jag behövde bara avrätta. Den beskrev vad jag behövde göra direkt.

Vi hade det ner till en formel. Skaffa x mängd produkter på webbplatsen i varje kategori, anställ de 10 bästa eleverna från dessa skolor, flyg dem till Berlin för att träna dem och upprepa sedan.”

Brödernas driv

'Ollie skrev en gång ett mejl som sa 'Jag kommer att dö för att vinna och jag förväntar mig detsamma av dig. Tiden för blixtkriget måste väljas klokt, så varje land säger till mig med blod när det är dags. Jag är redo - när som helst!... Jag accepterar inga överraskningar. Jag vill att planen ska bekräftas av er alla tre: ni måste skriva under med ert blod.”

Ollie är ledaren och hjärnan. De andra bröderna... inte så mycket.”

  samwer

Oliver Samwer

Ollie, ledaren

'Jag pratade med honom varje vecka. Han var ganska oförskämd. Om vi ​​pratade och jag inte visste alla siffror från toppen av mitt huvud skulle han säga, 'Du måste kunna dina siffror! Du kan inte veta. Den här konversationen är värdelös. Jag spenderar en minut med dig och jag känner att jag vet mer än du om dina siffror.'

Jag skulle sedan tillbringa hela natten med att få upp farten. Han är bra på att få dig att känna dig dum snabbt. Och dessa personer (VD:arna) är vanligtvis de smartaste personerna i rummet. Han ringde alla samtidigt och sa 'Bangkok, vad har du för nummer? Mexiko, vad har du för siffror?”. Han skulle slå alla inför resten av oss och åka land till land för att offentligt skämma ut dem.

Ollie var den mest intensiva person jag någonsin träffat. Han har varit så sedan han var barn. Den jäveln har varit intensiv sedan dag ett. Hans bröder är inte sådana. De är inte så intensiva.'

  Amazon vs. Lazada

Amazon vs. Lazada

Hustle takeaway

Många människor, särskilt i Silicon Valley, föraktar Rocket Internet. Grundare av startups som bröderna Samwer kopierade är öppna med sitt förakt.

'Det tjänar mycket pengar för Samwers, men det dödar innovation,' sa San Francisco-baserade Loïc Le Meur, skaparen av LeWeb. 'Det säger till unga entreprenörer att det perfekta sättet att tjäna pengar är att kopiera något som fungerar i USA och sedan sälja tillbaka det till originalet.'

Men Oliver Samwer känner inte samma sak.

'De flesta innovationer kommer ovanpå andra innovationer, om man verkligen tittar på det', sa han en gång.

Enligt Oliver Samwers åsikt är affärer affärer. Det företag som tjänar mest pengar och tillfredsställer flest kunder är vinnaren.

Där Silicon Valley är hem för stolta skapare och innovatörer, är Rocket Internet 'för de riktiga människorna som vill bygga företag.'

'Stolarna kan vara bekvämare hos Google. Och drinkarna. Jag hör att de har sushi, sa Oliver Samwer en gång. 'I internetbranschen finns det Einsteins och det finns Bob the Builders. Jag är en Byggaren Bob.'

Så vad tycker du? Är denna typ av hänsynslös och aggressiv affärsstrategi rätt väg att gå? Eller är bröderna Samwer innovationsmördare?