Seattles inkomstskillnader ökar

Den regniga staden har just noterat rekordhöga inkomstskillnader som konkurrerar med deras teknikdominerande motsvarighet, San Francisco. Seattle är hem för några av världens mest kända miljardärer (a la Bill Gates och Jeff Bezos), och enligt Seattle Times utgjorde de översta 20 % av inkomsttagarna i Seattle 53 % av […]

Den regniga staden har just noterat rekordhöga inkomstskillnader som konkurrerar med deras teknikdominerande motsvarighet, San Francisco.

Seattle är hem för några av världens mest kända miljardärer (a la Bill Gates och Jeff Bezos), och enligt Seattle Times , toppen tjugo% av inkomsttagarna i Seattle utgjorde 53 % av stadens totala inkomst 2016.

Och det blir bara värre

Enligt Gini Index , såg stadens rikaste invånare en $40k löneförhöjning 2016, vilket skjuter upp toppdawg Seattleans till en genomsnittlig inkomst på $318k.Studier visar att de genomsnittliga medel- till lägre inkomsterna faktiskt inte har förändrats sedan förra året, men eftersom vinsterna för de översta 20 % var så stora, växte klyftan ännu större.

Direktören för Economic Policy Institute, Heidi Shierholz, tror att den största orsaken till denna klyfta i Seattle – och nationen i stort – är nedgången i fackföreningar till följd av försämrade arbetslagar sedan 1970-talet.

Seattle verkar vara medveten om sitt problem

I år införde staden en höjd minimilön på 15 USD en timme, upp från 11 USD 2015.

De kämpade också för att införa en inkomstskatt på Seattles högst inkomsttagare (*ahem* Bezos/Gates). Kommunfullmäktige antog denna nya lagstiftning i juli, men flera rättegångar lämnades in för att sätta stopp för det.

Detta slutar inte i Seattle

Nyligen studier visa att världens rikaste 1% äger nu hälften av världens förmögenhet 2017, upp från 42,5% sedan finanskrisen 2008.

Vad värre är att 2012 240 miljarder dollar nettoinkomsten för de rikaste 100 miljardärerna skulle ha varit tillräckligt för att utplåna extrem fattigdom fyra gånger om – och dessa miljardärer har bara blivit fler miljardär-ey eftersom. Du gör matten.