Hemligheten till ett längre liv kan vara en lycklig make

lyckligt par längre livstudie

Populära nyheter: Länk mellan makalycka och livslängd

Om du är som de flesta vill du förmodligen leva ett långt och meningsfullt liv. Om det är ditt mål kanske du vill se till att din make är lycklig, enligt en ny studie som visas i tidskriften Psykologisk vetenskap .

Olga Stavrova, forskare vid Tilburg University i Nederländerna, kammade igenom data från nästan 4400 amerikanska par över 50 år i en nationellt representativ undersökning.Under en åttaårsperiod gav deltagarna och deras makar uppdateringar om frågor som tros påverka dödligheten, såsom stöd från sin partner, träningsfrekvens och livstillfredsställelse.

Annan information spårades också, inklusive kön, etnicitet, hushållsinkomst och ålder i början av studien.

Resultaten visade att cirka 16% av deltagarna i slutet av åtta år dog. De flesta som dött tenderade att vara äldre män som var mindre fysiskt aktiva och mindre utbildade. De hade också sämre hälsa och hade mindre pengar jämfört med andra deltagare.

Och här är vad som är superintressant: Makarna till de män som dog var mer benägna att gå bort under de åtta åren jämfört med andra par.

I den slutliga analysen fann studien att par med högre livstillfredsställelse i början av studien levde längre. För att vara mer specifik, människor som hade lyckliga makar hade mindre risk att dö.

I en kommentar till resultaten från denna undersökning delade Stavrova följande: 'Uppgifterna visar att människans livstillfredsställelse var förknippad med dödlighet, oavsett individers socioekonomiska och demografiska egenskaper eller deras fysiska hälsotillstånd.'

Påverkan av livstillfredsställelse

Termen livstillfredsställelse är en komplex term som gör det svårt att definiera. I allmänhet kan detta begrepp ses som hur en person ser sitt liv ur ett kvalitetsperspektiv.

Visst kan specifika attribut påverka livstillfredsställelsen. Dessa inkluderar saker som kost, motion och makalycka.

Stavrova erbjöd följande exempel: 'Om din partner är deprimerad och vill tillbringa kvällen med att äta chips framför TV: n - så kommer din kväll förmodligen också att se ut.'

Översättning: par som är glada tenderar att vara mer fysiskt aktiva; ett beteende forskning har konsekvent visat förlänger livet.

Kontextualiserad av studien talade BeCocabaretGourmet med licensierad psykoterapeut Aaron Sternlicht om strategier för att skapa lycka i ett förhållande. Han tror att mindfulness är där allt börjar.

”Det är viktigt att förstå att det att bli uppmärksam inte är en händelse, det är en process. Det tar tid och med konsekvent övning kommer du att utveckla en mindfulness-vana, säger Sternlicht.

'Så snart du är medveten om att ditt sinne driver till det förflutna eller framtiden eller tänker på något annat, ta dina tankar tillbaka till ditt nuvarande ögonblick', tillägger han.

Tja, där har du det, folkens. Din makas lycka kan mycket väl påverka hur länge du lever. Vad gör du för att skapa glädje i ditt äktenskap? Är du ett aktivt par?