Silicon Valleys favoritmagiker ombildar sin handling i Zooms tidsålder

Daniel Chan har häpnat miljardärer, vd:ar och ingenjörer med sina teknikdrivna knep. Nu håller tekniken på att förändra karaktären på hans show.

En nyligen torsdagskväll blev Daniel Chan – en av Silicon Valleys främsta företagsmagiker – Zoombombed under en testkörning av hans onlineshow.

När Chans 12-årige son jonglerade efter ett dussintal avlägsna gäster, tog en inkräktare kontroll över skärmen, streamade porr och överföll rummet med rasistiska förtal. När Chan lyckades få ut honom hade alla utom en publik lämnat.

'Jag tränar fortfarande på dessa onlineprogram', avstod han medan han blandade en kortlek. 'Om det var en betald spelning hade det varit en katastrof.'Under sin 20-åriga karriär som professionell trollkarl har Chan, 42, gjort mer än 5 000 shower för teknikjättar som Google, Twitter och Apple. Han har stött på toppingenjörer med iPhone-trick, jonglerat med eld på bakgårdarna till palatsliknande herrgårdar och bländat miljardärer med sina illusioner.

Men nu, med kontor stängda och de flesta personliga sammankomster förbjudna, har han varit tvungen att svänga till ett virtuellt stadium - och i processen skräddarsy sin inställning till magi.

Magi som eskapism

Chan som växte upp i San Franciscos Richmond-distrikt var ofta utsatt för mobbning. Grannskapets barn kallade honom 'apa' eftersom hans öron stack ut. En gång gav någon honom ett blått öga.

'Jag hade inga sociala färdigheter', säger han. 'Så jag bestämde mig för att bli riktigt glad och studera magi.'

  Chan i sin ungdom, på en lekplats i San Francisco

Chan i sin ungdom, på en lekplats i San Francisco (med tillstånd av Daniel Chan)

Chan kan inte minnas sitt första möte med magi, men han hade blivit hänförd av magiker på födelsedagsfester och nöjesparker. Deras illusioner erbjöd en flykt från verkligheten.

Under gymnasiet ägnade han sig åt kortteknik och fullkomnade enhandsklippning och hand-till-hand vår . Senare, när han studerade företagsekonomi vid UC Riverside, låste han sig in i campus jongleringklubb och började läsa magisk litteratur.

Efter examen år 2000 anställdes Chan på den då nystartade PayPal , som kundtjänstrepresentant för 32 000 USD per år. För en tid tog magi en baksäte till betalningshantering. Men 13 månader in i hans mandatperiod blev Chan uppsagd.

Så han bestämde sig för att bli magiker på heltid

Tillbaka i San Francisco började Chan verkligen gräva i och studera magi - både som hantverk och affärsmodell.

Han genomförde en SWOT-analys att bestämma sina egna personliga styrkor, svagheter, möjligheter och hot, och analyserade det magiska landskapet med hjälp av Porters 5 styrkor :

  1. Konkurrens i branschen
  2. Potential för nya aktörer i branschen
  3. Leverantörernas makt
  4. Kundernas makt
  5. Hot om ersättningsprodukter

Chan började umgås kl Felanvisningar Magic Shop , kartlägga sin tävling och samla in information från de lokala proffsen. Priset för en privat show, fick han veta, var allt från $250 till $1,5k.

'Jag gjorde omvänd konstruktion av matematiken', säger Chan: '250 $ per show multiplicerat med 200 shower per år - det är $50 000 per år, mycket mer än jag tjänade på PayPal.'

  Chan jonglerar

Chan jonglering (med tillstånd av Daniel Chan)

Det fanns bara ett problem: Företagsmarknaden var omringad av mer etablerade magiker med djupare kopplingar; Chan var grön.

För att skära tänderna bröt han sig in på skolans och bibliotekets magiska marknad. Även om han inte var den mest begåvade magikern vid den tidpunkten, gav hans bredd – magi, jonglering, tricks med levande duvor – honom 50 spelningar per sommar.

Under de närmaste åren framförde Chan hundratals av dessa shower. Och snart började han fånga uppmärksamheten från en annan demografi: tekniska miljonärer.

'Alla i Silicon Valley pratar', säger han. 'Folk som hade sett mig på ett bibliotek började rekommendera mig för födelsedagsfester. De ville inte ha någon gammal clown; de ville ha en ung kille som jonglerade med eld.”

Chan befann sig snart på bakgården till en herrgård på 45 miljoner dollar i Los Altos, där han underhöll barnen till en rik teknikchef.

  Chan säger att få i Bay Area kan prestera bättre än honom med en kortlek

Chan säger att få i Bay Area kan prestera bättre än honom med en kortlek (med tillstånd av Daniel Chan)

I mitten av 2000-talet vimlade dalen av VC-pengar och stora exit. Överdrivna födelsedagsfester var vanliga: Chan minns en fest med Harry Potter-tema på $250 000 som hölls för barnet till en tidig Google-anställd. En annan förälder spenderade $10 000 för att flyga in en Musse Pigg-skådespelare från Disneyland.

För sina tjänster godkände Chan ofta $500 till $1k per part. Men han insåg att verklig pengar fanns i fickorna på de företag som anställde festgästerna.

'Andra magiker skulle lämna festen efter en timme', säger Chan. 'Jag skulle stanna kvar, äta kaviar och underhålla de vuxna och få signerade dollarsedlar att dyka upp under deras 50 000 dollarklockor.'

Miljardärens magiker

På grund av sitt partiskämt blev Chan snart bokad att göra företagsspelningar för sådana som Softbank, Intel, eBay, Apple, Google och Twitter.

'Jag skulle köpa en detaljerad produktfärdplan för dem', säger Chan. 'Jag skulle ta dem igenom hur mina prestationer skulle se ut 5 eller 10 gånger på vägen. Jag ville bygga långsiktiga relationer.”

För att tilltala sin nya kundkrets satte han sig för att omprofilera sig själv som en företagsmagiker - inte bara en underhållare, utan en marknadsföringslösning.

'När alla mina konkurrenter utövade magi, lärde jag mig SEO,' säger han. 'Jag studerade hur killar som Bill Gates och Steve Jobs skapade dessa monopol. jag läser Principer av [hedgefondförvaltaren] Ray Dalio. Jag försökte förstå deras värld.'

Chan på ett evenemang (Eric Liu Photography, via Daniel Chan)

Efter ett 2016 BuzzFeed-berättelse på sitt agerande bytte Chan om sig själv från den barnvänliga 'Dan Chan the Magic Man' till ' Miljardärens trollkarl .”

Han fulländade också en ny arsenal av teknikbaserade trick – många med en iPhone – som han trodde skulle tilltala ingenjörer.

Som ett trick skulle han hämta en iPhone från någon i mängden och be personen tänka på vilken stad som helst i världen. Chan skulle sedan skriva något i telefonen, lägga den med framsidan nedåt och säga åt personen att namnge staden högt. När gästen hämtade sin telefon hittade han namnet på staden i en Google-sökning på skärmen.

Även om många av hans kunder har fått honom att skriva på sekretessavtal, säger Chan att han har uppträtt för några av de största namnen inom teknik. Han har gjort magi på svarta fester, privata banketter, mässor och den miljardärsfyllda Sun Valley konferens .

Vissa har anställt Chan flera gånger, mycket tack vare hans aggressiva taktik.

'Jag köper en aktie i varje företag som anställer mig', säger han. 'När deras aktiekurs går riktigt högt skickar jag ett uppföljande e-postmeddelande:' Hej, ni har det bra! Verkar som ett bra år att arrangera ännu en fest och anställa en trollkarl...''

Magins ekonomi

För Silicon Valley-fester som innehåller saker som levande krokodiler, 1 000-pund pumpor, dinosauriefossiler och $20 000 isskulpturer är en trollkarl en välsmakande kostnad.

Chan tar vanligtvis $1 000 till 5 000 $, beroende på plats och showformat - en bråkdel av de 100 000 $ som en av hans kunder enligt uppgift spenderade för att boka kändismagikern David Blaine.

Chan poserar för en reklamfilm (Alexis Cuarezma)

Om en kund inte kan hantera Chans arvode erbjuder han tjänsterna från sin skyddsling: Hans 12-årige son, 'James the Jonglör'. James, som har utövat magi från 4 års ålder, beordrar nu mellan $250 och $750 per show. En dag planerar Chan att lämna över tyglarna till honom.

'Min fru blir arg och säger: 'James kanske vill bli något bättre än en trollkarl'', säger Chan. 'Men han lär sig värdet av anställningstrygghet.'

Chans företagsspelningar har placerat honom i en sällsynt klass av sexsiffriga hantverkare: Förra året gav hans framträdanden honom 160 000 $ i inkomst .

Men hantverket kommer inte utan dess omkostnader. Under de senaste decennierna uppskattar Chan att han har spenderat uppemot 100 000 USD på magiska böcker, DVD-skivor, appar och trick köpta från magiska konsulter.

'Det finns mycket forskning och utveckling inom magi', säger han. 'Jag köper många saker bara för att se hur de fungerar men slutar aldrig med att använda dem.'

Hans hem i Bay Area är full av branschens nyckfulla verktyg: en gimmick-gumballmaskin, en tippbar trunk, levitationsutrustning, hundratals kortlekar och ett piano på $5 000 som kan spelas med studsande bollar.

  Chans son (längst till höger) och dotter (längst till vänster) är magiker under utbildning, och hans fru är ballongkonstnär

Chans son (längst till höger) och dotter (längst till vänster) är magiker under utbildning, och hans fru är en ballongkonstnär (Alexis Cuarezma)

Men på senare tid har Chan varit tvungen att tänka om hela den fysiska karaktären av sin show.

I COVID-19-landskapet är det 'okända' en universell fiende. Världen vill inte ha mystik: den vill ha förklaringar, svar, vetenskapligt validerade sanningar.

Var lämnar det magin?

Framväxten av videokonferensmagikern

Den 20 mars, kort efter att Kaliforniens guvernör Gavin Newsom tillkännagav en statlig lockdown, förlorade Chan bokningar till ett värde av 8 000 USD inom loppet av några timmar.

Som andra underhållare — komiker , musiker , dramatiker och dockspelare — han gick över till videoprogram på Zoom och Facebook Live. För $100 till $200 per show är de digitala föreställningarna långt ifrån hans vanliga priser men erbjuder en större räckvidd.

'De första Zoom-showerna var tuffa. Jag kände mig obekväm och obekväm, och allt med min konst verkade nytt igen, säger han. 'Men jag har insett att det är det mest skalbara någonsin. Jag kan nå människor från hela världen.”

En gång förvisad till ultra-exklusiva miljöer har Chans tricks demokratiserats av Zoom. Han bokade nyligen en virtuell födelsedagsfest, ett Google-evenemang och en show på Twitch för studenter i San Diego State.

'Någon kommer att lista ut den här videogrejen och sparka upp den ur vattnet', säger han. 'Någon, någonstans, kommer att bli nästa David Blaine på Zoom.'

  Google Trends-data om sökpopulariteten för Zoom magic från maj 2019 till maj 2020

Zachary Crockett / The Hustle

Chan är inte den enda magikern som försöker göra det.

Efter att hans magiska turné i 35 städer ställdes in på grund av covid-19, Alex Ramon bestämde sig för att sätta upp 35 Zoom-shower på 35 dagar, live från sitt vardagsrum. Jon Finch , från Indianapolis, lovar en show full av 'oförklarlig Zoom-mentalism och stark Zoom-magi.' Vissa tar betalt på en 'betala vad du kan'-skala; andra väljer att uppträda gratis.

Men alla är inte hausse på det nya mediet.

Joshua Seth, en Florida-baserad trollkarl som har uppträtt live i mer än 40 länder runt om i världen, drog sig tillbaka från magin när COVID-19 slog till.

'Det tar år att utveckla en handling till en punkt där den kommer att engagera en publik,' han skrev . 'Varför slösa bort det på en dåligt utförd onlineversion som kommer att omdefiniera människors uppfattning om vad du gör och hur bra du gör det?'

Att uppträda på Zoom innebär vissa utmaningar. Till att börja med finns det närvarotak och enstaka latensproblem. Sedan finns det Zoombomber , som dyker in objudna på videosamtal. Men det största hindret för Chan har varit att ta reda på hur man kan ombilda magi – ett hantverk byggt på fysisk interaktion och förtroende – med teknikens mellanhand.

'Att ombilda ditt företag kommer inte att fungera som magi, men det kommer att fungera om du har modet att kasta dig in i det. Under den här krisen är det vad varje entreprenör som vill lyckas måste göra.”

Med tiden har magiker framgångsrikt svängt från scen till radio, till tv, till internet. Chan insisterar på att essensen av magi överskrider mediet.

Titta in i Houdinis ögon... (via Getty-bilder; redigerad av The Hustle)

För att bevisa sin poäng gjorde han ett trick åt mig via telefon, med hjälp av e-post - en teknik med mer prestationsmässiga begränsningar än en videochatt.

Ett högupplöst svart-vitt fotografi av Harry Houdini dök upp i min inkorg, och Chan bad mig att nämna vilket spelkort som helst. Jag valde 7 av hjärtan.

'Okej, skärmdumpa nu bilden,' instruerade han. 'Öppna den på skrivbordet och zooma in i hans ögon.'

Jag zoomade in för att hitta en '7' och en '❤' inbäddade i Houdinis pupiller.

'Det är otroligt,' sa jag. 'Hur gjorde du?'

'Magi.'