Singapore samåkningsjätten Grab tar 200 miljoner dollar för att expandera ytterligare till fintech

Grab, den åkande jätten som köpte ut Ubers verksamhet i Sydostasien, samlade in 200 miljoner dollar för att utöka sitt fintech-utbud till sin stora användarpool.

Den Singapore-baserade ride-grabbing jätten höjde 200 miljoner dollar från Booking Holdings (företaget tidigare känt som Priceline) för att utöka sin växande lista över finansiella tjänster.

Efter att ha starkt beväpnat Sydostasiens marknad för färdtjänst, positionerar Grab sig nu som en de facto-bank för sina över 100 miljoner användare.

Inte längre aktuellt

Anthony Tan, Grabs grundare och arvtagaren till en malaysisk autoimportdynasti, lanseras en tjänst som heter GrabTaxi 2012.Företaget flyttade till Singapore 2014 och Uppfostrad en serie A, B, C och D under ett enda år. Grab har nu höjts $6,3 miljarder , utökade sina erbjudanden bortom taxibilar (GrabCar, GrabBike, GrabCycle, GrabShare, GrabFamily), för att fortsätta ligga före rivalerna Uber och Go-Jek.

Förra året cementerade Grab sin förstaplats med förvärva Ubers SE-asiatiska färdtjänst, betalar glatt 9,5 miljoner dollar i böter för att öka sin marknadsandel förbi 80 % .

Från motorcyklar till pengahantering

Go-Jek kämpar fortfarande den goda kampen (den höjde $1,2 miljarder denna vecka till en värdering av $9 miljarder), men Grabs kvasi-monopol på åkande gav den den ekonomiska flexibiliteten att expandera bortom transport.

I november förra året lanserade företaget GrabPay, ett betalningssystem för tredjepartsleverantörer som tillåter kunder att använda appen för att ta allt från gatukött till en resa hem.

Sedan, förra veckan, tillkännagav Grab ett samarbete med Mastercard för att erbjuda förbetalda kort till sina användare, vilket fördubblade fintech.

Framtiden är finans

Chefer i ekonomiteamet på Grab berättade Axios att deras finansprodukter nu representerar en större marknadsmöjlighet för Grab än dess erbjudanden om åkande.

Sedan bara 27 % av sydostasiatiska konsumenter som har ett bankkonto, kan Grab tänkas bli den primära bankleverantören till majoriteten av dess pool av 110m hailer.

Utöver sitt partnerskap med Mastercard har Grab samarbetade med den japanska långivaren Credit Saison och det amerikanska försäkringsbolaget Chubb (och nu Booking Holdings) för att utöka sitt finansiella utbud.