Slutet på en bedrägeri som inte är den här världen: Mars One Ventures kraschar till jorden

Mars One, en kontroversiell startup som löften om att bygga en koloni på Mars som inte är den här världen, är äntligen i konkurs.

Mars One Ventures, en rymdstartup som planerade att etablera en permanent mänsklig bosättning på Mars inom det kommande decenniet, har tyst arkiveras för konkurs.

Raketforskare, journalister och investerare insisterade på att projektet var omöjligt när det lanserades 2012. Men trots ihållande skepsis utnyttjade Mars One stjärnögda rymdfall i sju år innan det brann upp när det återinträdde i verkligheten.

En intergalaktisk reality-TV-show

Mars One började med planer på att sätta fyra 'kolonister' på Mars senast 2023. Genom att använda SpaceX-raketer och outsourcad teknik, hävdade Mars One, skulle dess första uppdrag kosta bara 6 miljarder dollar — tiotals miljarder dollar mindre än NASAs prognoser.Men det innebar att Mars One fortfarande var tvungen att samla in 6 miljarder dollar. Så hur planerade ett företag med fyra personer att finansiera ett flerdecennium, mångmiljarder dollar rymdprojekt? Lätt: En dokusåpa.

Planen gick ungefär så här: Ett reality-tv-program om genomsnittliga Joes som förbereder sig för att kolonisera Mars skulle generera miljarder av dollar i reklam- och crowdfundingintäkter, som sedan skulle finansiera Mars-uppdraget. Idiotsäker, eller hur?

En kosmisk con av interstellära proportioner

Mars One hävdade att ha fått 202 000 ansökningar från blivande astronauter efter att ha gått live 2013. I verkligheten fick den mindre än 3k .

Sedan, när dokusåpan misslyckades med att lyfta , Mars One sålde merch- och crowdsourcade-donationer för att behålla sina propeller på.

Mars One klämde till och med ut pengar från sina 100 återstående astronautsökande och delade ut 'poäng' för donationer och talande sökande: ”Om du erbjuds betalning för en intervju så acceptera det gärna. Vi ber dig att donera 75 % av din vinst till Mars One.

Har slut på raketbränsle

Ett misslyckat schweiziskt mobilföretag vid namn InFin köpte Mars One för 92 miljoner dollar 2016 efter att T-shirtförsäljning och donationer endast inbringade cirka 1 miljon dollar.

Mars One hävdade att vara på väg att sätta människor på Mars så sent som i juli, men många 'finalister' i Mars Ones tävling har avslöjat den underliggande bluffen.

Efter att ha skjutit långt bortom månen kommer Mars One aldrig att komma från marken: InFin arkiveras för konkurs i Schweiz i januari – med mindre än 25 000 USD i tanken.