USA får inflytande på Afrikas blomstrande underhållningsmarknad

När USA kämpar mot Kina för ekonomisk överhöghet, vinner de stadigt inflytande på Afrikas spirande underhållningsmarknad.

Afrikansk underhållning exploderar i popularitet: Från Nigerias spirande filmindustri till bildkonsten i Sydafrika, innebär kontinentens kreativa industrier verkliga ekonomiska möjligheter, som redan genererar 4,2 miljarder dollar i intäkter.

Men, naturligtvis, när något i ett annat land (eller i det här fallet, kontinenten) exploderar, vill kraftpaket som USA och Kina omedelbart ha en del av kakan.

Hata inte spelaren hatar spelet

Förra månaden, NBA meddelat det skulle lansera Basketball Africa League nästa år (även känd som 'BAL' - se vad de gjorde? ).NBA har varit involverad i Afrika i decennier: Från uppsökande program till fleråriga sändningsavtal , till NBA Academy det öppnade i Senegal redan 2017.

Å andra sidan tog det gigantisk framgång av en amerikansktillverkad Marvel-hit om afrikanska superhjältar — Svart panter - för Netflix att inse att det borde bry sig om att lägga pengar på afrikanska originalserier.

Naturligtvis kommer det alltid tillbaka till Kina

Kritiker pekar ofta på Kinas utveckling av stor infrastruktur i Afrika som bevis på landets dominans i dess ekonomiska rivalitet med USA.

Men när underhållning, media och sport blir viktigare för Afrikas unga, mer uppkopplade befolkning, fortsätter USA att göra framsteg inom de kreativa industrierna på kontinenten.