Varför Millennials är olyckliga

Det finns en anledning till varför du är så missnöjd med ditt liv. Tack och lov finns det en lösning.

Anledningen till att du är olycklig

Den första frågan du brukar få när du träffar någon på en fest är 'Vad gör du?'

Det är en stor anledning till att du är så missnöjd med ditt liv.

Det är en fruktansvärd fråga och den gör dig orolig. Alla hatar den frågan, men av någon anledning ställer alla den fortfarande.Och när du svarar fattar de ett beslut på en del av en sekund för att bestämma om de vill lära känna dig bättre, eller lämna dig bakom dig.

Låter bekant?

Den här frågan gör dig orolig eftersom vi lever i en värld av snobbar. Människor tar en liten del av dig - som din yrkesidentitet - och använder den för att komma till en fullständig bedömning om ditt värde som människa.

Motsatsen till en snobb är dock din mamma. Hon bryr sig inte om din status. Eller din lön, eller vem du slog i fredags, eller färgen på din iPhone. Inget av det spelar någon roll för din mamma. Hon bryr sig om din själ. Men tyvärr är de flesta inte våra mammor – och det är därför du oroar dig så mycket över bedömningen av en kille som du träffade på en fest som frågade 'Vad gör du?'

Lucille Bluth, dömande. Leslie Knope, inte dömande.

Tro mig, fler alternativ kommer inte att göra dig lycklig

För att göra saken värre lever vi i en materialistisk värld där känslomässiga belöningar är knutna till materiella saker. Det är därför folk är villiga betala 2 000 000 USD för en jävla hund (Jag svär, det är en riktig sak).

Men i verkligheten, vad folk verkligen vill ha när de letar efter pengar, stora jobb, snygga bilar eller hundar för flera miljoner dollar är sällan själva föremålen. Vad de verkligen önskan är uppmärksamheten och respekten - nej, kärleken - som ges till dem som har de där fina sakerna.

Och för att öka din oro sa dina föräldrar hela tiden till dig att du kunde bli vad som helst, bara du jobbade tillräckligt hårt. Så från en mycket tidig ålder var dina förväntningar på din framtid skyhöga. I många fall orimligt.

Så även om du fick höra från dag ett att du var speciell, känner du dig av någon anledning inte särskilt speciell, vilket är anledningen till att du är olycklig just nu.

Att du är pank är inte heller anledningen

Förra veckan publicerade vi en artikel om startupgrundarnas personliga bankkonton . Några personer skrev till mig och sa att de önskade att de hade ett stort bankkonto. Vad de egentligen sa var 'Om jag hade pengar skulle jag vara glad.' De har fel.

Det skall vara bra att det finns så många möjligheter i den moderna världen. Men tänk på det en sekund.

Tänk om du misslyckas i en sådan värld? Tänk om du inte lyckas ta dig till toppen, trots att du spenderat tusentals på en snygg examen och din mamma sa att du kunde göra vad du ville?

Ett sätt att hitta svaret på den frågan är att titta på självhjälpshyllor i bokhandeln, där du hittar två sorters böcker som fångar det moderna oroliga tillståndet.

Åh Gud. Självhjälpsböckerna...

De första har titlar som 'How to Make It Big in 15 Minutes' eller 'Be an Overnight Millionaire.' Den andra har titlar som 'Hur man hanterar låg självkänsla.' De två genrerna är dock släkt.

Se, ett samhälle som säger till folk att de kunde ha allt, men där det faktiskt bara är en liten minoritet do , slutar med mycket missnöje och sorg.

Verklighet + Förväntningar = Nettlycka

Och för att lägga till din stora skitbunt av problem för varför du är så olycklig, det finns ett relaterat problem: våra samhällen är inte, i stor utsträckning, rättvisa.

Förr i tiden visste du att systemet var helt riggat. Det var inte ditt fel om du var bonde. Och inte till din förtjänst om du var herren. Du föddes in i det.

Men nu för tiden får vi höra att våra samhällen är meritokratier, platser där belöningar går till dem som 'tjänar' dem: de hårt arbetande och smarta människorna.

(Hur inspirerande de än verkar, citat som detta gör dig bara mer olycklig.)

'Livet kan bli mycket bredare när du väl upptäcker ett enkelt faktum: Allt omkring dig som du kallar livet skapades av människor som inte var smartare än du och du kan förändra det, du kan påverka det, du kan bygga dina egna saker som andra människor kan använda. När du väl lärt dig det kommer du aldrig att bli dig lik igen.

Det låter härligt - men det är inte så bra som du tror. Varför? För om man verkligen tror på ett samhälle där de i toppen förtjänar att vara där, så betyder det att de som ligger längst ner förtjänar att vara där också.

Meritokratier gör att fattigdom inte bara verkar obehaglig utan också på något sätt förtjänt. I det medeltida England brukar folk kalla fattiga människor 'olyckliga', vilket bokstavligen betydde de som inte hade blivit välsignade av lyckans Gud.

Idag, särskilt i USA (där meritokratin är stor), kallas olyckliga 'förlorare'. Vi tror knappt på 'tur' nuförtiden som något som kan förklara var vi hamnar.

Det är inte konstigt att självmordstalen i Amerika har skjutit i höjden under de senaste decennierna . I vår moderna värld har din professionella position blivit den centrala bedömningen av din karaktär.

Det för mig till min ursprungliga poäng. När någon frågar 'Vad gör du?' de frågar inte hur du spenderar timmarna från 9.00 till 17.00, utan 'Är du en vinnare eller en förlorare?'

'Och om du är en förlorare, snälla gå ur vägen för jag kommer att låtsas att jag går och hämtar mer guacamole, men jag vill verkligen prata med Laura för att hon har varit i Forbes 30 under 30 och att vara associerad med henne kommer att få mig att känna mig kylare.'

Så här hittar du lycka

Till att börja med måste du vägra att tro att vilket samhälle som helst någonsin kan vara meritokratiskt. Tur eller olycka är en avgörande bestämning av var människor hamnar i hierarkin. Behandla ingen – inte minst dig själv – som om de helt och hållet förtjänar att vara där de är.

För det andra, skapa din egen definition av framgång, istället för att okritiskt luta dig mot samhällets. Det finns så många sätt att lyckas, och många av dem har ingenting att göra med status som den för närvarande definieras inom kapitalismens värdesystem. Visst, pengar kan vara en av dem, men det är upp till dig om det är den ENDA.

Men kom ihåg: de som lyckas tjäna pengar, lyckas sällan med empati eller familjeliv.

'Jag skulle dock vilja lägga mer tid på att dejta. Jag måste hitta en flickvän. Det är därför jag behöver lägga ut lite mer tid. Jag tror kanske till och med fem till tio till — hur mycket tid vill en kvinna ha i veckan? Kanske 10 timmar? Det är typ minimum? Jag vet inte.'


För det tredje bör du vägra att låta dina yttre prestationer definiera din självkänsla helt och hållet. Naturligtvis betyder det inte inte försök att vara rik och ha fina saker. Det betyder bara att det finns så många fantastiska prestationer som inte har en chans att fångas av den där galna och trubbiga frågan, 'Så, vad gör du?'

Och slutligen, och viktigast av allt, bör du hitta ett tillfredsställande arbete, vilket inte är lätt.

Om du vill vara riktigt löjligt lycklig, hitta ett meningsfullt arbete

Det är intressant - idén om att arbete kan vara tillfredsställande snarare än bara smärtsamt nödvändigt är en slående ny uppfinning. Jag ska bevisa det för dig. 1755 skapade Samuel Johnson ' En ordbok för det engelska språket ', en av de första och mest omfattande engelska ordböckerna som någonsin har skrivits. Ordet 'uppfyllelse' förekommer inte ens.

Nuförtiden förväntar vi oss inte bara att få pengar genom vårt arbete, utan att finna mening och tillfredsställelse. Vi blir tillsagda att följa vår passion. Men precis som uppfyllelse är även frasen 'följ din passion' relativt ny och blev inte populär förrän på 1990-talet.

Populariteten för frasen 'följ din passion' baserat på dess användning i böcker

'Men vad ÄR min passion', frågar du dig själv, 'och hur försörjer jag mig på det?' Det är inte lätt att hitta, det är säkert, men det är mycket möjligt.

I den förindustriella världen fanns det som mest 2 000 olika affärer. Numera beräknas det vara en halv miljon. Du kan studera auktionering, gräsvetenskap eller bowlingindustri (det är riktiga examina).

På grund av detta blir du så orolig över att göra fel val att du oftast inte gör något val alls. Psykologer kallar detta valets paradox - förlamning som härrör från för många alternativ.

Du bör erkänna att förvirring är naturligt och rädsla är helt normalt, men låt ingen av dessa skada dina chanser för alltid.

Med så många valmöjligheter och pressen att följa vår passion är det ett stort beslut, vilket är anledningen till att så många av oss har karriärkriser, ofta på en söndagskväll när solen börjar gå ner.

Det första steget för att hitta meningsfullt arbete är att skriva ner allt som du tycker om att göra. Bygga en trädkoja, baka, titta på tv, vika kläder. Allt. Ju mer offbeat, desto bättre. Tänk inte ens på pengar. Finansiell panik förstör processen.

'För mig personligen tänker du alltid när du börjar att jag kommer att tjäna en otydlig summa pengar, köpa en ö, bära en Amadeus-peruk och gå naken och vara galen. Men du vet, jag pratade nyligen med Spike [Jonze] och han sa 'Ta pengar ur ekvationen.' Och fråga dig själv vad skulle du göra?’ och jag insåg två saker: för det första skulle jag betala pengar för att göra jobbet jag gör, och för det andra ville jag bygga nästa CNN, nästa ESPN. Pengarna följde efter i hinkar.”

När du har din lista kommer det någonstans att finnas en form av ett idealiskt framtida jag. Det kommer att bli väldigt rörigt och i behov av att analyseras grundligt, men du har åtminstone börjat.

Nästa steg för att hitta ett meningsfullt arbete är att tänka. Det är dödligt enkelt. Det tar en hel vecka att välja en ny bil, så det kan ta ett år eller mer av ihållande daglig reflektion för att identifiera en karriär som passar. Känn dig inte skyldig över detta. Vi kan behöva tömma varje helg i månader för att reda ut vårt livs största gåta.

När du har tänkt ordentligt måste du agera. Dina tankar och handlingar måste kollidera i den verkliga världen. Ta verkliga steg för att samla information på din lista. Till exempel genom skuggning, internering eller volontärarbete. De behöver inte vara stora steg, du behöver bara göra något. Vi får inte tro att vi alltid behöver säga upp oss på måndag.

Och slutligen, efter handling, måste du utveckla självförtroende. Hela ditt liv har du föreställt dig att vissa människor, men inte du själv, har blivit förordnade att få vissa saker och ha självförtroende. Det är inte sant. Att utveckla det är mycket enklare än du tror .

En brist på förtroende är i grunden ett missförstånd av hur världen fungerar. Ett av dessa missförstånd är att människor som du tror är säkra aldrig tvivlar på sig själv. Dumheter.

'Så vad gör du?'

Nästa gång du träffar någon och de frågar 'Vad gör du?' det lämpliga svaret är att berätta för dem vad du tycker om att göra.

Springa 5ks, lyssna på gangsterrap, åka skateboard, gå ut med hunden, spela Tinder, tvätta kläderna, ta promenader, resa till Sydamerika, lägga pussel, titta på film med din pojkvän, dagdrömma, läsa Wikipedia.

Eller bara säg åt dem att sluta vara en så passformig assclown. Endera kommer att fungera.

Den här artikeln är en kombination av två videor av School of Life (“ Status Ångest ' och ' Hur man hittar ett fullgott arbete ') , och inlägget ' Varför Gen Y är olycklig ”, av Tim Urban från Wait But Why. Mycket av texten och idéerna i den här artikeln togs direkt från en av dessa tre artiklar, så om du gillade det här, kolla in dem – de är i toppklass.