VD:ar avvisar Saudiarabiens konferens, men kommer de att avvisa dess pengar?

En journalists försvinnande har utvecklats till en global affärsmässig räkning för Saudiarabiens åldrande oljeimperium.

Inför offentliga motreaktioner har vd:ar för Uber, JPMorgan, Blackrock och Blackstone dragits tillbaka från en konferens i Saudiarabien nästa vecka när kungariket tar upp anklagelserna om att det dödade journalisten Jamal Khashoggi.

Men även om det är lätt att avstå från en konferens, är det mycket svårare att lämna Saudiarabiens checkhäfte – som samlar många av världens mäktigaste företag, fonder och projekt.

Undergången av 'Davos i öknen'

Saudiarabiska kronprins Mohammed bin Salman (MBS) organiserade konferensen 'Future Investment Initiative' för att lyfta fram hans reformistiska ekonomiska agenda och rekrytera globala partners.Tyvärr, efter att den saudiska kungafamiljen anklagades för mordet på Khashoggis, är många av de affärspartners som MBS hoppades att smutskasta nu oroliga att han är en mördare.

Usch, hatar när det händer...

Men eftersom saudiarabiska oljepengar investeras så brett i den globala ekonomin, skulle det vara nästan omöjligt för utländska partners att lösa upp sina företag från saudiarabiska kontanter om de ville.

Saudiska petrodollar smörjer hjulen på den globala ekonomin

Saudiarabiens offentliga investeringsfond (PIF) började investera i utländska företag 2015 och pumpade in 3,5 miljarder dollar till Uber och 40 miljarder dollar till amerikanska infrastrukturprojekt med partners General Electric och Lockheed Martin.

Saudi bidrog sedan med 45 miljarder dollar till SoftBanks Vision Fund, som investerat i WeWork, Slack, Wag, GM Cruise och dussintals andra (MBS har redan åtagit sig 45 miljarder dollar till SoftBanks Nästa visionsfonden).

Bara förra veckan, MBS rekryteras några av USA:s största tekniska chefer till rådgivande styrelsen för hans framtida stadsprojekt på 500 miljarder dollar, NEOM.

Nu måste investerare bestämma om blod är tjockare än olja

Amerikanska företagsledare är nu under press från aktieägare att ta avstånd från MBS - vars PIF har en plats i Ubers styrelse. Samtidigt sjönk aktierna i SoftBank, vars 93 miljarder dollar Vision Fund består av mer än 45 miljarder dollar i saudiska fonder. 8 % igår efter nedfallet.

Men om insatserna är höga för Saudis partners, är de högre för kungariket självt. MBS planerar att ta Saudi Aramco till börsen för $2T, men enligt Bloomberg är företagets värde bara $1,3T — och kommer sannolikt att sjunka lägre när globala partners försvinner.