Vi närmar oss en smörsmälta

Inflationen har infiltrerat din smörrätt.

Denna semesterperiod kanske mormors favoritsockerkakor saknar en avgörande ingrediens.

Medan inflationen har infiltrerat mycket av livsmedelsbutiken, har få varor varit det påverkade mer än smör, som enl Wall Street Journal , kan betyda en semesterkatastrof.

Problemet börjar med kor

Stigande kostnader för foder och arbetskraft har fått bönder att minska sina nötkreatursbesättningar, vilket orsakar en rad ringeffekter:  • Mjölkproduktion minskade med 1 % till och med juni, jämfört med en typisk årlig tillväxttakt på 1,5 %-2,5 %.
  • Mejeriets hackordning ger tappare första prioritet; sedan tillverkare av glass, yoghurt och ost; sedan smörkärnor, som blivit en bristvara.

För att göra saken värre producerar smörkärnor vanligtvis det mesta av sitt smör under första halvåret, och lagrar det inför semestern (AKA bakning szn).

Hur illa är det?

Vissa kanske säger att vi närmar oss en härdsmälta:

  • Smörpriser har ökat med ~25 % på årsbasis, endast efter ägg — den ledande inflationsposten för livsmedelsbutiker, upp ~40%.
  • Smör i kylrum var ned 21 % i juli till sin lägsta nivå sedan 2017.

Smörproducenter säger åt återförsäljare att inte erbjuda stora rabatter under semestern ifall de inte kan fylla på utbudet, och vissa bagare hamstrar nu smör för att bygga upp sin egen 'smörarmé' för helgerna, per WSJ .

Utöver allt detta är den senaste foodie-trenden, med 10,5 miljarder+ visningar på TikTok, charkstil ' smörbrädor .”

Naturligtvis skulle en lösning på allt detta vara att vända sig till margarin.

JK, vi är inte galna.