Vad drömmar om ormar betyder

vad drömmar om ormar och drömmar om ormbett betyder

Innehållsförteckning

Drömmer om ormar utforskade

Drömmer du om ormar? Bitade du dig under en dröm? Undrar du varför en orm dök upp i första hand?

Om svaret är ja, skulle du inte vara ensam. Drömmar om ormar är en vanlig upplevelse. När en händer kan det vara rent läskigt.På den noten, här är en rolig video från filmen, Indiana Jones där skådespelaren Harrison Ford uttrycker sin rädsla för ormar. Du kanske kan relatera?

Låt oss utforska vad dessa drömmar handlar om.

Som högskoleprofessor som undervisar i psykologi, blir jag ofta frågad om dröm symbolik (Hall, 1953). Killar älskar att ta upp det här ämnet. Och damerna? Om det är relaterat till reptil, inte så mycket.

Hur som helst, här är ett exempel på en livlig dröm som en av mina elever delade i en personlighetsteori:

”Jag drömde att en grön orm väste åt mig när jag satt i min förälders bakgård. Förlamad av rädsla kunde jag inte röra mig. Det var då det bet mig i ansiktet. Jag vaknade kallsvettad. ”

- Dominick (förstaårsstudent i psykologi).

Ett annat exempel finns i en ung kvinna som heter Ellyn. I en uppsats avslöjade hon följande:

”Jag slappnade av i ett varmt bad. Allt var OK tills jag tittade ner på det sudiga vattnet. Det var då jag såg tre svarta ormar glida längst ner. Hittills kan jag fortfarande inte bada. Det skrämde mig så illa. ”

- Ellyn (doktorand i psykologi).

Kanske har du upplevt något liknande? Jag berättar vad jag delar med studenter - här går det:

Drömbilder kan inte tas bokstavligt. Istället bör de ses metaforiskt och kopplas till din egen livshistoria.

Och det är vad den här sidan handlar om; förstå hur man tolkar dina ormdrömmar genom symbolik.

På den här sidan lär du dig:

 • Ormarnas symboliska betydelse
 • Vad ormbett betyder i drömmar
 • Typer av ormar i drömmar
 • Ormfärger och deras betydelse
 • Ormarnas psykologi i drömmar
 • Andlig betydelse av ormar
 • Hur ormar ofta förekommer i drömmar
 • Hur man tolkar din ormdröm
 • Resurser för tolkning av drömsymboler
svart orm i drömmar
Ormar representerar ofta fara i drömmar

Vad ormdrömmar menar och symboliserar

För att bättre förstå vad din ormrelaterade dröm kan betyda har jag letat igenom hundratals sidor litteratur och sammanställt deras vanliga tolkningar (Lakoff, 1993).

Undermedveten ångest: Ormar dyker ofta upp under en dröm under tider av osäkerhet. Vanligtvis manifesterar sig denna rädsla i form av en skrämmande varelse, som en orm.

Förnyelse: Om du arbetar med att uppfinna dig själv kan ormar dyka upp i dina drömmar som en symbol för förnyelse. Vissa anser att detta är ett positivt tecken.

Återfödelse och fertilitet: Ormar är kända för att kasta bort huden genom en process som kallas sloughing. Det är av den anledningen de gamla trodde ormfokuserade drömmar är ett tecken på återfödelse, transformation och läkning (Myths Encylopedia, 2017).

Sexuell energi: En orm kan förekomma i din dröm för att symbolisera en förtryckt form av sexuell energi. Om du omedvetet lockas till någon kan en orm dyka upp för att presentera din sexuella lust att få kontakt med den personen. Se inlägg om drömmar om krossade avkodade .

Kreativ energi: Landskapet i din hjärna innehåller ett djupt fantasifullt nätverk. Forskare tror att kreativitet är född från denna plats (Kaufman, 2013). När du sover kan ditt sinne framkalla ormbilder för att representera din kreativa sida.

Hälsorädsla och död: Eftersom ormar väcker rädsla hos många tror vissa att de trollas fram under drömmar av en primitiv del av hjärnan som kallas amygdala. Om du upplever en hälsoproblem eller är rädd för döden kan ormar vara en del av ditt drömlandskap. ( Se drömmar om döden ).

Ondska: Vissa människor som tror på det övernaturliga tror att ormarnas utseende i drömmar är en symbol för ond eller mörk energi.

Förmynderskap: Om du har en dröm om en orm eller ormar framför någon (eller dig själv) kan de representera skyddande enheter som är utformade för att skydda mot skada.

Hämndlighet: Människor som har olöst ilska om en livshändelse, som ett uppbrott eller sparken, kan drömma om ormar som en symbolisk manifestation av hämnd. Ett exempel kan vara en orm som biter någon du är arg på.

Medicin och läkning: Ibland kommer ormar att göra sin närvaro känd i drömmar för att symbolisera medicin och läkning. När en orm biter deponerar den vanligtvis gift. Den moderna symbolen för medicin är en orm lindad runt en stav.

drömmar om skallerormar
Drömmar om ormbett

Vad betyder ormbettdrömmar?

Om du någonsin har drömt om en ormbit, vet du redan hur läskiga de kan vara. Denna punkt gäller särskilt när man kan se ormens huggtänder precis före en attack.

Det finns många sätt att tolka vad ormbett betyder i drömmar. Vanliga teorier inkluderar:

 • Rädsla för att fångas av off-guard . Vissa människor är djupa rädda för att fångas oförberedda för en given händelse.
 • Ångest för en person som orsakar fysisk skada . Om du är orolig för att någon skadar dig kan ormar förekomma i dina drömmar.
 • Du vill hämnas . Om du har skadats av någon kan du drömma om att en orm biter personen.
 • Rädsla för ett barn : Om du är mamma eller pappa, kan en dröm om en orm som ondskan biter på ditt försvarslösa barn tala till vårdnadsfull rädsla.
 • Du vill bli förförd: Eftersom vissa ormbett kan orsaka förlamning kan du i hemlighet ha en önskan att bli förförd av ett föremål för tillgivenhet.
 • Oro för pengar: Om du blir biten på din högra hand kan det betyda att du är orolig för att vara oansvarig med pengar.
 • Du ger inte tillräckligt: Om du drömmer om att en orm biter din vänstra hand kan det betyda att du inte ger tillräckligt till andra känslomässigt, ekonomiskt eller båda.
 • Du har problem med kroppsbilden: Ormbett i drömmar som förekommer i ansiktet eller höfterna föreslår att du inte gillar den här aspekten av ditt utseende.
 • Du har könsfruktan: Om en orm klipper på könsorganen kan det betyda att du har oro för hur de ser ut eller fungerar.
 • Du oroar dig för att bli backstabbed: Om en orm biter dig på ryggen är det en potentiell indikation på att du är orolig för att bli ryggstäckt av någon.
 • Du har känslomässig smärta: Om du blir biten av en orm i munnen antyder detta att du har känslomässig smärta på grund av en förlust. Den här är särskilt sant om du har slutit med någon och inte pratar om dina känslor. Se inlägg om hur killar hanterar uppbrott .
 • Misstro till någon: Vissa människor drömmer om att bli biten av en orm som en omedveten manifestation av förtroendeproblem. Med andra ord oroar du dig för att felplacerat förtroende kan komma tillbaka för att bita dig.

Typer av ormar i drömmar

Det finns 3000 kända ormar (Bradford, 2014). Det som följer är en snabb uppdelning av vad olika typer av ormar kan betyda i din dröm.

 • En King Cobra kan indikera att du är hypnotiserad av en annan persons charm.
 • Trädgårdsormar symboliserar ogrundad, irrationell rädsla.
 • Huggormar och skallerormar föreslår oro över något eller någon som är ohälsosam för dig.
 • Boa constrictor ormar indikerar att du blir kvävd, begränsad eller kvävd av någon.
 • Korallormar handlar om att vara internt motstridiga om en fråga eller ett beslut.
läskig orm
Ormfärger har olika betydelser

Ormfärger i drömmar

Ormar finns i ett sortiment av färger med tydliga markeringar. De kamouflerar sig ofta in i den lokala miljön för att skydda sig från rovdjur. De använder också detta som ett sätt att gömma sig i väntan när de letar efter mat.

Här är flera tolkningar av vad en orms färg kan betyda i din dröm.

 • Grön är ett tecken på säkerhet. Det betyder att gå vidare utan rädsla eller oro. Tänk på detta som ett slags ”grönt ljus” för beslutsfattande.
 • Svart är ett tecken på ondska. Om du ser en svart orm i din dröm kan den tala till något farligt eller dåligt.
 • Netto betyder stopp. Om du ser en röd orm kan det vara ditt tankesätt att uppmana dig att överge det du gör och ompröva din inställning.
 • Gul är ett tecken på försiktighet. Det här kan vara ditt omedvetna som försöker berätta att du ska gå försiktigt.
 • Blå är ett tecken på konflikt. Varje gång du ser en blå orm som den drömmer, tänk på detta som representativt för något du är internt förvirrad om.
 • Brun är ett tecken på hälsa: Om du ser en brun orm i din dröm, kan dess närvaro tala om hälsoproblem.
 • Lila betyder passion. Sällan drömmer vissa människor om lila ormar. Nästan alltid representerar de kärlek och passion.
 • Orange betyder familj. Ibland visas en orm med en orangefärgad färg. Nästan alltid är detta symboliskt för någon nära, som en förälder, barn eller syskon.
 • Vit betyder renhet och oskuld. Om du drömmer om en vit orm kan det tala om någon aspekt av dig själv som är sårbar.
ormdrömmar, symboler och psykologi
Ormdrömps psykologi

Psykologi av ormar i drömmar

Det finns olika psykologiska tolkningar relaterade till ormar i drömmar. Hur de betraktas beror till stor del på individens teoretiska konstruktion.

Exempel:

Psykoanalytiker, som är mycket beroende av barndomsupplevelser som en del av sitt arbete, kan se en orm som en symbol för en barndomshändelse eller tema. Exempel kan vara trauma, rädsla, olöst sorg eller skam.

Frågor som en psykoanalytiker kan ställa inkluderar: Ser ormen ut som någon? Om så är fallet, vem? När du tänker på detta just nu, vad känner du?

Kognitiva terapeuter, som nästan uteslutande är intresserade av här och nu, kan se ormen som en irrationell framställning av en rädsla-baserad fråga.

Frågor som en kognitiv terapeut kan ställa är: Verkar det logiskt att en orm skulle bita dig medan du badar? Hur är denna rädsla relaterad till andra bekymmer du har under vakna timmar?

Andlig betydelse av ormar

Andliga betydelser i drömmar

Inom psykologi finns det en konstruktion som kallas psyko-spiritism. Det är en term på 10,00 dollar som används för att beskriva kombinationen av psykologi och andlighet.

Jag nämner detta eftersom det finns några människor som tror att ormar kan ha andlig mening. Den berömda psykoanalytikern Carl Jung talade ofta om den aktiva fantasin som en kanal till de andra dimensionerna (Schaverien, 2005).

Indianer

Vissa indianstammar tror att ormar skickas till oss som andliga guider. På detta sätt fungerar de som lärare. Ett exempel kan vara en dröm om en orm som lindas upp i ett träd.

Det allmänna samförståndet är att ormen själv leder dig till en plats för läkning, med hjälp av primär energi för att beteckna dess närvaro.

Andliga guider, även kända som spirtdjur, väljs inte av oss. Istället väljer de individen för att ge lektioner. Under en människas livstid kan de få besök av många guider (andedjur) som fungerar som lärare.

Dr Steven Farmer, en shamanutövare, minister och licensierad psykoterapeut skrev en utmärkt bok om hur man identifierar andliga guider. Tillgänglig på Amazon .

Judisk-kristen

I traditionerna med judisk-kristen religion har ormen stor betydelse. I Gamla testamentet uppstod en orm i Edens trädgård och orsakade alla mänsklighetens problem.

Det beror på att ormen manipulerade Adam och Eva till att äta frukt från det förbjudna kunskapsträdet. I sin tur förvandlades de till bara dödliga varelser.

Vissa religiösa historiker ser ormen i trädgården som ett varningstecken mot begär. Andra tycker att ormen är en ledning till visdom. Beroende på vilken predikant du frågar, kommer vissa till och med att berätta att ormen verkligen var djävulen inkarnerad.

Om du är romersk-katolsk har du sannolikt sett statyer och målningar av Jungfru Maria trampa på en orm. Här är innebörden ganska tydlig - Maria överskrider det onda och är ogenomträngligt för dess krafter.

Även om det inte finns någon hård och snabb regel här, kommer de flesta som prenumererar på västerländska religioner ofta att länka ormen till olika former av ondska, inklusive sexuell frestelse och skam.

Islam

Det vore orättvist att föreslå att alla människor i Mellanöstern är en monolitisk grupp. Som sagt, många som prenumererar på islam ser ormar i ett negativt ljus.

Historiskt sett har de betraktats som flaskor som är symboliska för problem eller fara. Snake-bite drömmar tros vara föregångare till verklig förestående undergång.

På baksidan, om du är triumferande över en orm, kan själva drömmen representera seger över en svår situation. Personlig empowerment är också en del av dynamiken.

Kinesisk astrologi

Inom horoskopisk astrologi anses ormar inte vara något negativt. Till exempel ägnar kineserna ett helt år åt ormen som en del av sina traditioner.

Ormar ses i allmänhet som symboler för personlig tillväxt och transformation i kinesisk kultur. På vissa sätt speglar detta synen på vattentecken i västerländsk astrologi, till exempel tecken som Skorpionen och cancer .

ormar, drömmar och symboler
Visas ormar ofta i dina drömmar?

Hur ormar dyker upp i drömmar

Drömmar om ormar är unika för varje person. Med detta sagt finns det vissa teman som många rapporterar. Jag har listat några nedan.

 • Objekt som förvandlas till ormar
 • Ormar som jagar en person
 • En hög med ormar i en babykorg
 • Ormar som simmar i handfat eller badkar
 • Ormar som hänger från träd och buskar
 • Att bli biten av ormar om och om igen
 • Blir förlamad efter att en orm kväver dig
 • Kära som attackeras av en orm
 • Hitta ormar i din säng
 • Dödar en orm

Det primära känslomässiga svaret för varje tema som nämns ovan är rädsla. Vem skulle inte skrämmas av en slingrande, huggad varelse som väsande i närheten?

drömmar om ormar
Orm dröm tolkning

Hur man tolkar dina ormdrömmar

Du kommer att höra alla slags råd om drömtolkning på webben. Allt jag kan säga är att avkodning av en dröms mening är unik för varje person.

Mitt bästa råd är att leta efter teman och metaforer. Matcha dem som pågår i ditt liv - förflutna och nuvarande.

Dessutom kan föra en drömdagbok hjälpa dig att komma ihåg olika aspekter av ditt drömlandskap. Att skriva ner små detaljer kan hjälpa till att skapa sammanhang för vad som blir upprörd när du sover.

Förutsäger Snake Dreams framtiden?

Många tror att drömmer om ormar är ett tecken på något som kommer att hända i framtiden (vanligtvis dåligt). Till exempel tycker vissa sicilianer att om en orm biter någon du älskar i en dröm, betyder det att personen kommer att dö.

Forntida orakler trodde också att ormar i drömmar verkligen var uppenbarelser av ond energi, skickade från helvetet till den dödliga världen.

Det är därför det är viktigt att komma ihåg att det finns ett kulturellt sammanhang för drömtolkning. Tror du att en orm representerar otur?

Beroende på din kulturella bakgrund kanske du.

Vad ormar betyder i drömmar
Förstå dina ormdrömmar

Personliga tankar om drömmar

När jag bara talar för mig själv tror jag att drömmar försöker berätta något för oss. Även om jag inte tycker att föremål i drömmar, som svarta ormar, är övernaturliga varningstecken för det som kommer, känner jag att deras utseende har betydelse.

Rädsla, osäkerhet och tvivel är vanliga anledningar till att ormar tenderar att dyka upp medan de sover. Ibland kan en incident från det förflutna utlösa den aktiva fantasin som ett sätt att bearbeta trauma.

Eftersom ormar framkallar ett primärt svar från flygning eller flygning i det mänskliga sinnet, är det vettigt att de också symboliserar djupt hållna rädslor.

Resurser

Om du letar efter mer insikt i dina drömmar, inklusive drömmar om ormar, finns det många resurser att tänka på.

En av mina favoriter är Complete Dictionary of Dreams av Llewellyn ( Se Amazon ). Det som är bra med den här boken är hur den tilldelar betydelse till massor av symboler.

Andra platser att tänka på inkluderar forntida fabler, som grekisk eller romersk mytologi.

Tack för att du besöker Herrkulturen. Var noga med att gilla på Facebook så att du inte missar några uppdateringar.

Referenser

Bradford, A. (2014, 20 juni). Ormfakta och typer av ormar . Hämtad från WordsSideKick.com: https://www.livescience.com/27845-snakes.html

Hall, C. (1953). En kognitiv teori om drömsymboler. Journal of General Psychology , 169-186.

Kaufman, B. (2013, 19 augusti). Den verkliga neurovetenskapen hos kreativitet . Hämtad från Scientific American: https://blogs.scientificamerican.com/beautiful-minds/the-real-neuroscience-of-creativity/

Lakoff, G. (1993). Hur metafor strukturerar drömmar: Teorin om konceptuell metafor tillämpas på drömanalys. Drömmer , 77-98.

Myter Encylopedia. (2017). Ormar och ormar . Hämtad från Myths Encyclopedia: Myter och legender i världen: http://www.mythencyclopedia.com/Sa-Sp/Serpents-and-Snakes.html

Schaverien, J. (2005). Konst, drömmar och aktiv fantasi. Analytisk psykologi 127-269.

Bilder med tillstånd från Pixabay